1. YAZARLAR

  2. Veysel KOŞAR

  3. Adilcevaz’ın Damadı Hasan Köşker ve Kendisinden Beklentilerimiz
Veysel KOŞAR

Veysel KOŞAR

EĞİTİMCİ
Yazarın Tüm Yazıları >

Adilcevaz’ın Damadı Hasan Köşker ve Kendisinden Beklentilerimiz

A+A-

Bizim kuşağın yakinen tanıdığı akademisyen Dr. Hasan Köşker, 1993’ten 2017 yılına kadar şu an ki ismiyle Bitlis Eren Üniversitesi Adilcevaz Meslek Yüksekokulunda hizmeti geçmiş değerli bir akademisyendir. Adilcevaz'ın kızı eğitimci Ömür Köşker (Yerlikaya) ile de hayatını birleştirmiş 24 yıl hizmet ederek güzel ilçemizde kendini kabul ettirmiştir.

Hasan Köşker Bey, aynı zamanda birlikte çok vakit geçirdiğim, kıymetli görüş ve 4307e9a525c239ae.jpgdüşüncelerinden hep yararlandığım değerli bir yol arkadaşımdır. Evvela kendisini akademik anlamda ve bilimsel çalışmalarıyla kendisini tanıtmak istiyorum.

"Sayın Adilcevazlı Okuyucularım, yaptığı çalışmalarından verdiğim örneklere dikkat etmenizi rica ediyorum." 

Hasan Köşker, Erciyes Üniversitesinde lisans eğitimini tamamladıktan sonra yolu güzel ilçemize düşmüş ve ilk görev yeri Adilcevaz olmuştur. Akademik anlamda da kendisini yetiştirmeyi seven Hasan Bey, Van’ın Turizm Potansiyeli ve Geliştirilebilir Turizm Çeşitleri (2001) isimli tez çalışmasıyla İstanbul Üniversitesinde yüksek lisansını yapmış ve Lisans turizm öğrencilerinin temel kişilik özellikleri ve hizmet verme yatkınlıkları ile turizm sektöründe çalışma eğilimleri üzerine bir araştırma (2016) ile Mersin Üniversitesinde doktorasını tamamlamıştır. 24 yıllık Adilcevaz sürecinden sonra 2017 yılından itibaren Bülent Ecevit Üniversitesi Karadeniz Ereğli Turizm Fakültesinde akademisyen, öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Bilimsel bildiri ve makalelerinden bazıları da şunlardır:

1-KÖŞKER HASAN (2019). Van Gölü’nde Mikrobiyalit Dalış Turizmi. 20. Ulusal Turizm Kongresi,
2-KÖŞKER HASAN (2017). Ahlat ın Kültürel Turizm Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma. 18. Ulusal Turizm Kongresi,
3-KILIÇHAN REHA,KÖŞKER HASAN (2015). Destinasyon Markalaşmasında Gastronominin Önemi Van Kahvaltısı Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies,
4-KAHYAOĞLU MEHMET,KÖŞKER HASAN (2014). Süphan Dağını Ziyaret Eden Yerli Turistlerin Satınalma Karar Sürecinin Değerlendirilmesi. III.Uluslararası Ahlat-Avrasya Bilim Kültür ve Sanat Sempozyumu,

Kendisi anlaşıldığı üzere Turizm alanında bir uzman ve akademisyen olarak işe Van Gölü’nden, Ahlat’tan, Van Kahvaltısından ve Süphan Dağından başlamıştır. Bu çalışmalar çok kıymetlidir, ilçe, il ve bölgemiz için açısından büyük önemi vardır. Sahip olduğumuz doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerin resmi olarak kayıt altına alınması ve tescillenmesidir. Hocama çok teşekkür ediyorum.

Şimdi Hasan Köşker Hocamın destek vermesini beklediğim bir konuya değinip, yazımı bağlayacağım.

Bu arada malumunuz coğrafi işaret diye bir şey çıktı. Bu nedir derseniz şöyle tanımlanıyor.

"Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere 'coğrafi işaret' (Cİ) denir.

"Coğrafi işaret tescili ile ürünlerin standartları, geleneksel özellikleri ve üretim metotları koruma altına alınır. Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişi ya da firmaların tümünü korur."

"Geleneksel bilgi ve kültürel değerlerimizin korunması açısından büyük öneme sahip olan coğrafi işaretler, üreticiye de pazarlama konusunda büyük avantajlar sağlamaktadır. Tüketicilerin coğrafi işaret amblemi olan ürünleri daha çok tercih etmesi bu ürünlerin satış değerini artırır." (Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Abdullah Akbulut)

Bugün Antep Baklavası, Malatya Kayısısı, Aydın İnciri coğrafi işaret tescilli ürünlerdir. Coğrafi işaretli ürünler emsallerine göre %30 daha kâr imkânı kazandırır ve pazar sorunu yaşamaz. Coğrafi işaret alan ürün tanınırlık açısından tüm Dünyaya hitap eder. Ülkemizde 400 ürün coğrafi işaret almıştır. Bu sebze, meyve olabileceği gibi el sanatları da olabilir. Bu konuda iş yerel yönetim, sivil toplum kuruluşlarına çok iş düşüyor. Başvuru, takip ve onay kısmı uzun bir süreç ve ciddi alakadarlık istiyor.

Bir ürünün coğrafi işaret almasında bazı kriterler, şartlar var. Bununla beraber iyi bir çalışma ve rehberlik hizmeti de alınması gerekiyor.

Adilcevaz’ın cevizini yemiş, ceviz reçelinden tatmış, bastonunu bilen, sarma kabak dolmasını seven, Kef Kalesini gezen Hasan Köşker Hocamın, ilçemizle ilgili çalışmalarına devam etmesini, turizm açısından katma değer katan projelerde yar almasını ve coğrafi işaret tescilli ürünlerle ilgili rehberlik yapmasını istiyoruz.

Adilcevaz’ı seven ve her platformda bunu belirten Hasan Hocama başarılar diliyor, yaz tatilinde kendisiyle görüşmeyi ümit ediyorum.

Bu yazı toplam 4410 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
1 Yorum