1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. Minare Ustası Mustafa Şirin ile Röportaj

Minare Ustası Mustafa Şirin ile Röportaj

Adilcevaz’da yaşayan Mahmut Şirin’in Babası Ahlatlı minare ustası Hacı Mustafa Şirin ile güzel bir söyleşi yaptık. İşte Hacı Mustafa amca ile yaptığımız söyleşi…

A+A-

Adilcevaz13.Com:

-Mustafa Amca Kaç Yaşındasınız, Ne Zaman Nerede Doğdunuz, Kısaca Kendinizi Anlatımısınız?

Hacı Mustafa Şirin:

- 1926 Ahlat doğumluyum. Ahlatın Ergizan mahallesinde dünyaya geldim, daha 1.5 yaşında iken annemi kaybettim. Babam ikinci evliliğini yaptı üç erkek, dört bacım var sekiz kardeşiz. Babam reşberlik yapar, bize bakardı. Ben de küçük yaşlarda inşaatlarda çalışmaya başladım. Askerden geldikten sonra da Ahlat Tunuslu Yunus Ustanın yanında çalışarak ustalığı öğrendim.

Adilcevaz13.Com:

- Bu mesleğe kaç yılında başladınız?

Hacı Mustafa Şirin:


- 1950 yılında usta oldum. Ahlat taşı işleme ve ustalığı yanı sıra kalıp, demir, duvar ustalığı da yaptım. Birçok inşaata çalıştım bir sürü ev, cami ve minare yaptım.

dsc06146.jpg


Adilcevaz13.Com:

- Bu güne kadar kaç tane cami ve minare yaptınız, nerelerde minareler yaptınız aklınızda kalan var mı?

Hacı Mustafa Şirin:

- Bugüne kadar 28 minarenin yanı sıra dört tane cami temelden yaptım. Diyarbakır’da dört minare yaptım. Muş Varto’da, Van Özalp’ta, İran sınırında Kasımoğlu köyünde, Adilcevaz’da Alacaatlı, Dırakbur ve Kaleboynu mahallesinde minareler yaptım.

Adilcevaz13.Com:

- Kimlerle çalıştınız, minare yapmak nerden aklınıza geldi, nasıl başladınız?

Hacı Mustafa Şirin:


- Ahlatlı Yaşar Usta ile birlikte 22 sene çalıştık. Ahlat taşı ile inşaat yapardık bir gün cami yaparken minaresini de yaptık oradan başladı. Yaptığımız işi beğendiler ki bizi çağırmaya başladılar. Bende gittim Ahlat taşını önce yontar, sonra örmeye başlardık. Her gün sabah namazı kıldıktan sonra işe başlar, akşam namazı okunduğunda paydos ederdik.

dsc06150.20130513235729.jpg


Adilcevaz13.Com:

- En son kaç yaşında minare yaptınız?

Hacı Mustafa Şirin:

- En son minareyi 78 yaşında yaptım. Yaklaşık on yıldır artık çalışmıyorum.

Adilcevaz13.Com:

- Kaç çocuğunuz var nerede yaşıyorsunuz?

Hacı Mustafa Şirin:

- Bir kız, beş erkek olmak üzere altı tane çocuğum var. Ahlat’ta eşim ile birlikte yaşıyorum. Manisa’da Ali, Maksut ve Müslüm isminde üç çocuğum var. Manisa’ya geldiğimde bunların yanında kalıyorum oğlum Vedat ve kızım Ahlat’ta, Mahmut’ta Adilcevaz’da kalıyor ben de Manisa’da yeni kalpten ameliyat oldum yazın Ahlat’a döneceğim.

Adilcevaz13.Com:

- Adilcevaz13 olarak Allah size hayırlı şifalar versin çok çok geçmiş olsun. Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Buradan bir mesajınız var mı? Son olarak neler söylemek istersiniz?

Hacı Mustafa Şirin:

- Allah memleketimize zeval ziyan vermesin, huzurumuzu bozmasın, bana zaman ayırdığınız için teşekkür ederim size de başarılar dilerim. 


RÖPORTAJ: Semra DALKIRAN ALTUNAY (Adilcevaz13.Com Ege Bölge Temsilcisi)

Bu haber toplam 9280 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
2 Yorum