1. YAZARLAR

  2. Veysel KOŞAR

  3. Bitlis Tanıtım Günleri ve Bitlis'in Nesi Meşhur?
Veysel KOŞAR

Veysel KOŞAR

EĞİTİMCİ
Yazarın Tüm Yazıları >

Bitlis Tanıtım Günleri ve Bitlis'in Nesi Meşhur?

A+A-

31 Ekim- 03 Kasım günleri İstanbul Feshane’de Bitlis Tanıtım Günleri düzenlendi. İstanbul’ a gitmeden/gidemeden Bitlis TV den izledim, durdum. Gurbette olma hesabiyle ayrı bir özlemle takip etmeye çalıştım. İlk göze çarpan organize de emeği geçenlerin gözlerinde ve sözlerindeki heyecandı.

Stantlar özverili hazırlanmış, en ince ayrıntılar düşünülmüştü. Bitlis’e dair her şey vardı. Takdir edilecek büyük bir emek vardı. Bu emeği anlamlı kılan ihlâs, samimiyet, sevgi ve azim her şeyde kendini gösteriyordu.
Açılış konuşmaları ile başladı etkinlikler. Konuşmalar içtendi gerçekten. Mütevazılığin ve adamlığın en güzel örneklerine şahit oldum. Burdur Bucaklı kamu görevlimizin Bitlis’ le özdeşleşmiş, Bitlisleşmiş ruh halini, kendini sildikçe zirveleşmiş gönlünü okudum.

Bitlisli bir hemşerimizin anlattığı anekdot müthiş bir hazzı tattırdı. Hemşerimiz, İstanbul'da bir dükkana girer. Tanışma faslı olur. Nereli olduğunu sorarlar. Bitlisli olduğunu söyler. Bitlis’le ilgili sorular sorar ve nesi meşhurdur, der. Bal dese yetersiz kalır, ceviz dese eksik olur. İnsanı meşhurdur der hemşerimiz. Mesela der esnaf. Hemşerimiz, hangisini desem ki diye bir tereddüt geçirir. Gavs-i Hizani, İdris-i Bitlis, Bediüzzaman Said Nursi diye sayar. İstanbullu esnaf bu cevap karşısında çok memnun olur ve gerçekten "Bitlis, insanı ile meşhurdur."der.

Büyük şahsiyetlerimizin hamurunda, mayasında olan bu sıcak ve anlamlı derinliğin aynen devam ettiğini göstermiş oldu bu etkinlik. Bitlisli Şerif Kızıltaş Hocamın, Bitlis Kültür ve Eğitim Vakfı adına bu ruhu yansıtmaya çalışan standı öyle gururlandır ki beni anlatamam. Bediüzzaman’ın tarihi ve manevi şahsiyeti ile birlikte eserleri ile alınması gereken mesajın da ince vurgusu çok yerinde olmuştu. Saadet Camii Derneğine ait standı ise İslam’ın kucaklayıcılığına ev sahipliği yapıyordu.

Bitlis İl Emniyet Müdürlüğünün standına da değinmek istiyorum. Toplumsal ve sosyal sorumluluk projeleri ile dikkat çekiyordu. İnsan merkezli hizmetin, kucaklayıcılığın resmi çizilmişti böylece. Bitlis Tanıtım Günleri, sılanın gurbetin ayağına gidişi oldu aslında. Büyük bir merakla ve heyecanla buluşmanın mutluluğu...

Bu büyük buluşmayı Bitlis TV, çok güzel yansıttı. Sefer ve Turan Beyler ve diğer tüm çalışanlar büyük bir çaba harcadılar. Turan Bey’in deyimiyle Allah sizi hep var ede.

Tanıtım etkinliğinde cevizimiz, kar şerbetimiz, büryanımız, reçelimiz, bastonumuz meşhur tanıttık ama asıl meşhur olanın insanımız ve insanlığımız ve insanımızla verdiği ve kattığı mesajdır. Tebrikler Bitlis, yollar sana hep açık...

Bu yazı toplam 15285 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
3 Yorum
  • M.NACAR / 11 Kasım 2013 Pazartesi 21:00

    Bitlisli İbo Kardeşimin yazdıklarına kısmen katılıyorum. Bu tanıtım ile İlimizi hafızalarda diri tutma,ayrıca memleket özlemi çekenlere "hasret giderme " olarak sayarsanız ne kadar faydası olduğunu anlarsınız. İbrahim Tatlıses bir hatırasını anlatırken Boğaz köprüsünde Urfa Cesur otobüsünü durdurarak hızlıca içeri dalmış.Herkes şaşkın bakışlarla onu izlerken burnu ile içerideki havayı ciğerlerine çekmiş.-Oh! Urfanın havasını özlemiştim ha! demiş. Mesele Bitlis'in balı cevizi değil duyulan özlemin, hasretin güzelliğidir.Bir arkadaşımın şiiri geçti elime.Sanırım bu arkadaş en güzel şekilde izah etmiş.
    ÇOX ÖZLEDIM !!!
    Havasını ,suyunu,torpağıni,taşıni.
    Çok özledım babam, teyi ne diyem.
    Bugün orda olmak en büyük arzum,
    Çok özledım babam, teyi ne diyem.

    Tüt kuşuni sapang ile vırmaği,
    Piçak ile cevız poriklemaği,
    Tüt ile gilyazi alıp yimaği,
    Çok özledım babam teyi ne diyem.

    Dünya çok değişti,herkes değişti.
    Uçkun,kenger,kari hiç değişmedi,
    O büryan tadınndan hiç keybetmedi,
    Çok özledım babam teyi ne diyem.

    Yazmaktan çızmaktan bu hasret gitmez,
    Gelıp görmahtan de bu ataş sönmez,
    Bitmez ulân oğlum bu hesret bitmez,
    Çok özledım babam teyi ne diyem.

    Mehmedi der bunlar hepsi bi yane,
    İnsanloği özledım,özü özledım.
    Tatli dile hasret ölüp gitmiyem,
    Çok özledım babam teyi ne diyem.

    Yanıtla (0) (0)
  • Adilcevazlı / 07 Kasım 2013 Perşembe 07:47

    Bitlisli İbo kardeşim gerçekten doğru bir tesbitte bulunmuşsun çok haklısın herkes kendi meşhurlarını tanıtmakta sivil statuko bir türlü kırılamamaktadır. Bu tanıtım fuarları neyi çözecektir çok merak ediyorum iyi dileklerimle.

    Yanıtla (0) (0)
  • Bitlisli İbo / 05 Kasım 2013 Salı 10:56

    Dikkatinizi çekti mi? Son yıllarda neredeyse her il, her ilçe, köy hatta mahalle, hangi amaca hizmetse kendisini, meşhurlarını tanıtmak için canla başla çalışıyor. Tabiri caiz ise kendisini tanıtmak isteyen her kes tanıtılmak istenenlerin ayağına kadar gidiyor. Ben buyum, meşhurlarım bunlar diyor. Bu kadar emeğe, masrafa, heyecana, strese ne için katlanılıyor? Ankara'da, İstanbul'da sürekli bu tür organizasyonlar yapılıyor. Gerçekten kim kime neyi tanıtıyor. O mekanlara gelenler oradan ayrıldıklarında hafızalarında neyi muhafaza ederek ayrılıyor oralardan acaba? Bitlis bu anlamda ikinci tanıtımını yaptı. İlk tanıtımdan bu yana Bitlis'e ve ilçelerine daha önceki yıllara nazaran ne kadar bir artışla insanlar misafir oldu. Bitlis ürünlerine talepte ne tür değişiklikler yaşandı. Bunlar ölçüldü mü? Yarın insanlar merakla Bitlis'e, ilçelerine gelmek istese, hangi amaçlarla gelir, neyi murat eder, neyi bulur? Bunlar için Bitlis, Bitlisli ne tür hazırlıklar yaptı? Kaliteli hizmeti, makul bedellerle sunabilecek işletmelerimiz var mı, bunlar sayıca ve kalitece yeterli mi? Bunun için hizmet standartlarını oluşturan ve bunlara uygun hizmet veren işletmeleri kuran işleten girişimcilerimiz var mı?
    Evet biz şuyuz, biz buyuz, biz böyle misafirperveriz, bizim çok değerli insanımız var, evlerimiz var, işletmelerimiz var diyoruz ama, acaba Bitlis'e gelmek isteğini oluşturacak, insanları Bitlis'e yönlendirecek mekanizmalar işliyor mu? Yarın Bitlis'e gelen orta halli insanlar, Bitlis'te olmaktan, Bitlis'i görmekten, Bitlis'in ürünlerini almaktan ve tüketmekten memnun ayrılabilecek mi? Bütün bunları iyi düşünmek ve buna hazırlıklı olmak gerekir. Yoksa insanlarda oluşturulan yüksek beklentiler gerçekleştirilemez ise hayal kırıklıklarına yol açar. Tabii ki, maddi ve manevi olarak. İyi dileklerimle...

    Yanıtla (0) (0)