1. YAZARLAR

  2. Ethem BABRAK

  3. 4. Bitlis Kent Kurultayı-2
Ethem BABRAK

Ethem BABRAK

Radyo Televizyon Öğretmeni
Yazarın Tüm Yazıları >

4. Bitlis Kent Kurultayı-2

A+A-

Değerli okurlar, bir önceki yazımda yarım bıraktığım yerden devam ediyorum.

4. Bitlis Kent Kurultayı’nda en çok şikayet edilen konunun gençlerimizin uyuşturucu madde kullandığı konusunun olduğunu belirtmiştim.

4. Bitlis Kent Kurultayı Sonuç Bildirgesi yayımlandı. O talepler 13 madde ile özetlenerek paylaşıldı ve 1. maddede ifade ettiğim gibi uyuşturucu madde konullanımıı konusu yer alıyor.

• Madde bağımlılığının önüne geçmek ve madde bağımlısı insanların tedavilerini yapmak üzere ilgili bütün kurum ve kuruluşlar biraz daha konuya sarılıp, bu sorunun minimize edilmesi için daha çok gayret sarf etmelidir.

• İşsizlik probleminin azaltılması için gerekli tedbirlerin ivedilikle alınarak uygulanması gerekmektedir.

• Köyden kentte ve kentten diğer şehirlere göçün önlenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.

• Bitlis’in tarih ve turizm potansiyelinin daha etkin metotlarla tanıtılması gerekmektedir. Yine Bitlis ve ilçelerindeki tarihi mekânların bilimsel kazılarla ortaya çıkarılarak turizme kazandırılması aciliyet arz eden bir diğer husustur.

• Bitlis Kalesinde yapılan kazı çalışmalarında, biten alanların turizme açılması gerekmektedir.

• Başta Nemrut Jeopark projesi olmak üzere, Nemrut ve Süphan dağlarında doğa turizminin geliştirilmesi için daha etkin çalışmaların yapılması gerekmektedir.

• Bitlis’in başta Bal ve Cevizi olmak üzere diğer tarımsal ürünlerinin etkin bir biçimde tanıtımının yapılması gerekmektedir.

• Dere üstünün açılıp hedeflenen projenin uygulanabilmesi için alternatif ticari alanların, esnafın talebi ve oluşturulan alternatif alanlardaki sürdürülebilirlik gözetilerek hayata geçirilmesi gerekmektedir.

• Bitlis ve ilçelerinde yükseköğrenim ve ortaöğrenim yurtları konusundaki eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir.

• Çarpık kentleşmenin önüne geçmek için uygun imar planlarının hazırlanıp uygulanması gerekmektedir.

• Rahva’da ki şehirleşmede uygun imar planlamasının yapılması gerekmektedir.

• Başta kayak olmak üzere, kış turizmi ile ilgili potansiyelin daha etkin bir noktaya taşınması için gerekli destek ve teşvikin sağlanması gerekmektedir.

• Bitlis’te ki sporcu potansiyelinin daha etkin bir noktaya taşınması için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Maddeleri bir de kendi köşemden paylaştıktan sonra 1. Madde yani uyuşturucu konusuna eğilelim diyorum.

Değerli okurlar, 4. Bitlis Kent Kurultayı’nda bir annenin feryadını görmeli/duymalıydınız… Anne, ‘oğlumu kurtarın Allah aşkına…’ diye feryat etti ve oradaki herkes durumun vahametini aslında bu feryat sayesinde daha iyi anlamış oldu. Ki ben de durumun ciddiyetini bu sayede daha iyi anlamış olanlardanım.

Kurultay’ın ardından çok geçmeden Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü 2017 yılı uyuşturucu olaylarıyla ilgili birtakım verileri açıkladı.

 

Açıklamaya göre, 2017 yılında;

-Polis 289 olaya müdahale etti.

-Operasyonlarda 123 kilo 255 gram eroin, 51 kilo 90 gram esrar, 10 kilo metamfetamin, 34 gram afyon sakızı, 156 adet sentetik uyuşturucu hap ele geçirildi.

– 347 şahsa adli işlem yapılarak, 70 kişi tutuklandı.

Bu rakamlar Emniyet’in açıkladığı resmi rakamlar.

Keşke Emniyet hangi ilçemizde kaç tane uyuşturucu bağımlısı var, hangi ilçemizde bu türden kaç olay yaşandı, hangi ilçede kaç kilogram uyuşturucu maddesi ele geçirildi, yaş gruplarına göre işlenen suçlar gibisinden detaylara ve rakamlara da yer verseydi de, bu konuda halimizi daha iyi anlasaydık… (Kurultay’da da normal zamanlarda dostlarla sohbetlerde de özellikle Tatvan ve Norşin (Güroymak) ilçelerimizde uyuşturucu kullanımının fazla olduğu hemen hemen herkesçe ifade ediliyor. )

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından ilimizde birtakım bilgilendirmeler hatta özellikle ortaokul ve liselerde birtakım sunumların yapılması ve elbette bu manadaki çalışmaların aralıksız ve özenle devam ettirilmesi önem arz ediyor.

(Okullarda yapılacak sunumlarda öğrencileri sıkmadan özellikle birkaç tane gerçekten uyuşturucu kullanmış, sonradan pişman olup tedavi olmuş ve pişman olmuş kişilerin (uyuşturucu bağımlısı gençlerin ebeveynleri de konuşturulabilir.) bu program veya sunumlarda konuşturulması çok faydalı olur zannımca.)

 

EMNİYET SON HALKA
 

Her ne kadar uyuşturucu madde ile mücadelede polisin gayreti önemli olsa da ben, emniyetin bu konuda son halka olduğunu düşünenlerdenim. Ne mi demek istiyorum? Şunu demek istiyorum elbette polisin gayreti önemlidir, özellikle de uyuşturucunun satılmasının/dağıtılmasının engellenmesi konusunda… Ancak Emniyet bu konuda ilk halka değil son halkadır.

Emniyet’ten önce yapılması gereken bir sürü şey yok mu sizce de…
 

Devamını haftaya yazmaya devam edeceğim inşallah. Umarım faydalı olur…

Bu yazı toplam 1763 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.