1. HABERLER

  2. YÖRESEL EFSANELER

  3. El-Aman Efsanesi

El-Aman Efsanesi

Bitlis-Tatvan karayolundaki 13 km uzunluğu olan Rahva Ovası’nda bulunan El-Aman Hanı 1571 yılında Van Beylerbeyi Hüsrev Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış ve efsanelere konu olmuştur.

A+A-

Bitlis-Tatvan yol güzergahı üzerinde bulunan El-Aman hanı zamanla gaddar bir hancının eline geçer kervan yolu üzerinde bulunan handa kervancılar zorunlu olarak konaklamak durumunda kaldıklarında, gaddar hancı kervancılara her türlü zorluklar çıkararak adeta bıktırırdı.

Bu handa sağ salim kurtulanlar kaçıp uzaklaşırlardı, handan söz ederlerken EL-AMAN derlerdi, bunun üzerine hanın ismi El-Aman hanı olarak kalmıştır. 

Bitlis-Tatvan karayolundaki 13 km uzunluğu olan Rahva Ovası’nda bulunan El-Aman Hanı 1571 yılında Van Beylerbeyi Hüsrev Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ve Ortadoğu’ya giden kervanlar, tek geçit yolu olan Rahva düzlüğünden geçmek zorunda olduklarından, coğrafi konumu nedeniyle kış aylarının çok sert yaşandığı Rahva’da yapılan bu han, dönemin kervanları için büyük önem taşıyordu.

EL-AMAN HANI’NIN YAPISI

Han 5 bölümden oluşmakta olup, içinde bir hamam, mescit, çarşı ve imaret bulunmakta. Han’ın yapısı siyah renkte ve sağlam bir taş damasından meydana getirilmiş olup, bir camisi , iki avlusu, bir hamamı, bir havuzu ve 160 dolayında odası vardır. 90 metre uzunluğu, 70 metre genişliğinde büyük bir tarih külliyedir.

www.adilcevaz13.com

Bu haber toplam 4089 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.