1. HABERLER

  2. BİTLİS

  3. Tarihi Camilerde Restorasyon Sorunu

Tarihi Camilerde Restorasyon Sorunu

Bitlis'teki tarihi camilerin restorasyon aşaması bittiği halde tavanlarının damlamasına tepki gösteren cami müdavimleri, yetkililerin soruna duyarsız kaldıklarını belirterek kalıcı bir çözümün alınmasını istedi.

A+A-

Bitlis'teki tarihi camilerin restorasyon aşaması bittiği halde tavanlarının damlamasına tepki gösteren cami müdavimleri, yetkililerin soruna duyarsız kaldıklarını belirterek kalıcı bir çözümün alınmasını istedi.

Bitlis'teki Şerefiye, Kalealtı, Kureyşi, Gökmeydan, Aynelbarut gibi bazı tarihi camilerin restorasyonunun tamamlanmasına rağmen çatı ve tavanlarından su damlaması cami müdavimlerinin tepkisini çekti. Cami cemaati, soruna kalıcı bir çözümün bulunmasını isteyerek yetkililere seslendi.

1500’li yıllarda yapılan ve en son Rus harbinde, Bitlis’te yapılan tahribatta dahi ayakta kalmayı başarabilen beş minarelerden olan tarihi camilerin içler acısı durumu, görenlerin yüreğini burkuyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, 2010 tarihinde Bitlis merkezde bulunan birçok tarihi cami restorasyon kapsamına alındı. Astronomik rakamlarla ihalelere çıkan bazı tarihi camilerin restorasyonu bitmezken bazıları da bitirilmiş.

Restorasyonu bitirilerek ibadete açılan bazı tarihi camilerde, abdest alınacak yerlerin ve WC’lerin olmayışı vatandaşı çileden çıkardı.

Merkezi ve tarihi camilerde, abdest alma yerlerinin olmaması nedeniyle evde veya başka yerlerde abdest alarak camiye gelen vatandaşlar, bu kez de cami çatı ve tavanının damlaması ve dökülme sorunuyla karşı karşıya kaldı.

1524 yılında yapılan, birçok kez tahrip edilen, en 3 Mart 1916 yılında Rusların, Bitlis işgali esnasında, yaptıkları yıkımda dahi ayakta kalabilmeyi başaran Şerefiye Camii'nin restorasyon sonrası durumu de cami müdavimlerinin tepkisini çekiyor.

Yetkilileri, soruna ilgisiz kalmakla suçlayan Hüsnü Eribol, caminin restorasyonu için çok büyük paranın harcandığını ancak damlama sorununun baş gösterdiğinin söyleyerek, "Olan tarihi eserlerimize oluyor. Bir an önce bunun sağlıklı, sıhhatli ve selametli yapılması için gereken neyse yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Eribol, aynı şekilde yapılan bu tarihi camilerin bir ısınma sorunu da olduğunu, cemaatin de tavandan damlayan sudan, inen tozdan ve meydana gelen soğuktan dolayı rahat bir şekilde ibadetlerini yapamadıklarını sözlerine ekledi.

Cami müdavimlerinden kimileri de restorasyon çalışmalarından sonra söz konusu sorunun baş gösterdiğine dikkat çekerek  tarihi camilerin bu halde olmasını kendilerini çok üzdüğünü söyledi.

Camide meydana gelen akıntıya karşı görevli imamın, yerlere serdiği seccade ve naylonun üzerine kovalar bırakarak önlem almaya çalıştığı görülürken, tavanda sıkça oluşan dökülmelere karşı da günde 4-5 defa camiyi temizlediği belirtildi.

431e4667ac1d14edfa22.jpg50ea61746d9a2c47d903.jpgc5aa4f7e5838a5dae770.jpg
İLKHA

Bu haber toplam 3473 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.