1. YAZARLAR

  2. Ethem BABRAK

  3. Donald Trump mı, Joe Biden mı?
Ethem BABRAK

Ethem BABRAK

Radyo Televizyon Öğretmeni
Yazarın Tüm Yazıları >

Donald Trump mı, Joe Biden mı?

A+A-

Bugünlerde ABD seçimleri merak konusu. Elbette merak konusu olacaktı! Dünyanın jandarması(!) ABD Başkanının kim olacağını elbette tüm dünya doğal olarak merak edecek.

Gerçek şu ki çıkarlarından başka hiçbir kuralı olmayan bu ülkeyi yönetecek kişi kim olursa olsun –bana göre- ABD’nin dünyaya bakışı değişmeyecek. ABD aynı politikayla yoluna, zulmüne, ihanetine ve özellikle de Siyonist Yahudilere hizmetine devam edecek.

Donald Trump mı, Joe Biden mı?

Bence ikisi de ABD’nin asıl idarecileri/sahipleri/yönlendirici güçleri Yahudiler tarafından rahatça istenilen şekilde/ istenildiği gibi kullanılacak. Dolayısıyla gariban(!) Müslüman hiç boşuna kendisini yorup şu daha iyi olacak, bu daha iyi olacak diye zaman kaybetmesin.

ABD’nin İsrail politikası değişmeyecek. İsrail yine dünyanın şımarık ve küstah çocuğu(!) olmaya devam edecek. Dün de öyleydi, bugün de… ABD, İsrail için sahada ve uluslararası arenada alan açmaya devam edecek. Kudüs hangisi seçilirse seçilsin İsrail, ne istiyorsa öyle olacak…

Trump seçilirse Suriye’den çekilme söz konusu olmayacak. Çünkü ABD’de Başkan’ın her dediği olmuyor. Halkın seçtiği Başkan, şu ana kadar öyle aklına geleni yapamadı ve yapamaz da. Çünkü orada Pentagon, Başkan için aşılması gereken bir sağlam(!) duvardır. Öte yandan Biden Pentagon için daha elverişli gibi görünüyor.

Joe Biden seçilirse Donald Trump’tan farklı bir Suriye politikası sergileyeceğini hiç zannetmiyorum. Mevcut durumu korumaya devam edecektir.

Joe Biden seçilirse Trump’tan farklı bir Ortadoğu politikası sergiler mi? Bence değişen sadece ABD’nin kazandığı ‘tamamen duygusal’ rakamlar olacak. Trump tam bir tüccardı ve onun siyaseti kar-zarar ilişkisine odaklıydı. Bidon daha az tüccara benziyor.

Trump kendi dönemi içinde Rusya ile büyük bir gerginlik yaşamadı, belki de yaşattırmadılar. Çünkü ABD’nin asıl hedefinde Çin vardı, Çin ekonomisi vardı. Görünen o ki Biden da bu doğrultuda bir tavır sergileyerek Rusya’yı Çin’den uzak tutmaya yönelik hamleler geliştirecek. Biden her ne kadar Trump kadar sert tavırlar/söylemler göstermese de Çin, ABD için büyük bir rakip olacağından Çin’e yakınlık göstermeyeceği kanaatindeyim. Trump’ın 4 yıl daha başkanlığa devam etmesi halinde Çin’le olan mücadelesi daha da sertleşecektir.

ABD seçimlerinin AB’yi ne denli etkileyeceği konusunda net bir fikrim yok açıkçası. Ancak AB, Biden’ın seçilmesi halinde ABD ile ilişkilerinde şimdikinden daha samimi olacağı kanaatindeyim.

Asıl önemli olan Türkiye’yi ve Müslümanları nasıl etkileyeceği konusu. İnanıyorum ki ABD’de başkan kim olursa olsun, ABD; FETÖ, PKK ve daha başka birçok örgütü, Türkiye’ye karşı birer sopa olarak görmeye ve kullanmaya, aklı sıra Türkiye’yi bu şekilde terbiye(!) etmeye devam edecektir. 15 Temmuz ve önceki darbelerin hangi birisinde ABD’nin rolü olmadığı söylenebilir! ABD’nin masumiyetini kim savunabilir?

Trump ile Biden, hangisi gelirse gelsin, hangisi seçilirse seçilsin; Türkiye’ye bakışlarının zerre değişeceğine inanmıyorum. Trump biraz daha dobra olabilir Biden’e göre. Biden biraz daha sinsi gibi. Öyle sanıyorum ki ABD, her ne şekilde olursa olsun önümüzdeki 4 yılda da Türkiye’yi zor duruma sokacak hamlelerine devam edecek ve hatta yeni hamlelere başvuracaktır.

Suriye’de Türkiye’nin istemediği siyasetlerine devam edeceklerdir.
S400 konusunu masada tutacaklardır.
FETÖ henüz kullanışlı bir malzeme olduğundan asla Türkiye’ye vermeyeceklerdir.
Özellikle Biden başkan seçilirse Türkiye ile ABD arasında Trump dönemine kıyasla ipler daha da gerilecektir. Biden’ın Türkiye hakkında New York Times’ın yayın kurulu ile bir toplantısında açık açık söyledikleri bunu gösteriyor.
ABD’de Ermeni iddiaları tekrar tekrar gündeme gelmeye devam edebilir.
Biden seçilirse ABD, Türkiye’de açıktan açığa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı devirebilecek kim varsa onları destekleyecektir.

Bu söylediklerimin hepsi birer çıkarım veya tahmindir. Elbette zamanın ve yeni koşulların ne getireceğini tam olarak hiç kimse bilemez.

Hatırlayacağınız üzere ABD’de yaşanan siyah bir adamın polis tarafından vurulmasının ardından ülkede büyük protestolar tertiplenmişti. Hangisi seçilirse seçilsin, yeni Başkan Biden veya 4 yıl daha devam edecek olan Trump, -fark etmez- ikisi de bu anlamdaki mevcut durumu korumaya devam edecektir. Anlayacağınız dünyaya adalet ve demokrasi ihracı yaptığını iddia eden ve her platformda propagandasını veya reklamını yapan ABD, kendi ülkesinde zulme devam edecek…

Benim tahminler böyle. Peki ya sizinki?

Hala kim kazanacak diyorsanız, bence Biden… Çünkü Trump alışılması ve katlanması zor bir adam…

Not: Bu satırlar 04.11.2020 tarihinde akşamın geç saatlerinde yazıldı.

Bu yazı toplam 5101 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.