1. YAZARLAR

  2. Ethem BABRAK

  3. Çocuklarınıza şaka bile olsa "YALAN SÖYLEMEYİN"
Ethem BABRAK

Ethem BABRAK

Radyo Televizyon Öğretmeni
Yazarın Tüm Yazıları >

Çocuklarınıza şaka bile olsa "YALAN SÖYLEMEYİN"

A+A-

Şahit oldum ve yazma  gereği duydum.

Öğretmenlerimiz çocuklarımızın yalan söylemesinden, yalan konuşmasından  şikayetçiler.

Gittiğim veli toplantısında bir kez daha şahit oldum bu duruma ve kendimce şöyle bir düşündüm: neden yalan konuşuruz ya da çocuklarımız "yalanı" neden bu kadar basit söyleyebiliyor diye. Türlü türlü cevaplar kafamda...

Sahi siz hiç düşündünüz mü?

                                   ***

Yalan konuşmak/söylemek bu kadar basit olmamalı, öyle değil mi? Anne ve babalar  acaba çocuklarını oyalamak için söyledikleri ve adına "beyaz yalan" dedikleri gerçek olmayan sözler mi yol açtı çocuklarımızın birer "yalancı" olmasına? Tutulmayan sözler mi? Dost muhabbetlerinden geri kalmamak için "geri kalmayayım" diye atıp tutmalar mı? İsteğimizi karşılamak için kandırmaya yönelik harcanılan güzelim kelimeler veya yeminler mi?

Peki ya ne?

Müslüman'ın "yalanla" nasıl bir işi olabilir ki?

Allah Allah...

"Ya hu be adam, Müslümanları öyle bir uyuttular ki artık Müslüman, haram işlerken kendine fetvalar bulmakta hiç de sıkıntı çekmiyor" dediğinizi duyar gibiyim. İyi de madem ki farkındayız olup bitenin o halde bu aymazlık niye, demeden duramıyorum.

Dini vaaz edecek değilim. Ancak "yalanın" kendisine bu kadar meşru bir zemin bulması Müslüman fert ve toplum için büyük  bir felakettir. 

Ey kalbi güzel anne babalar!

Gelin şakadan bile olsa çocuklarımıza yalan söylemeyelim.

Çocuklarımıza ekmek, su verirken yanında bir de manevi gıdasını verelim.  "YALANIN" iğrenç olduğunu,  kalitesiz, seviyesiz, beceriksiz, kendine güveni olmayan, başkalarını aldatan, aciz kimselerin "YALAN"a baş vurduğunu söyleyelim. "YALAN" söylemeye/konuşmaya ihtiyacımızın olmadığını anlatalım. Sorulmasını istemediğimiz, sorulduğunda "YALANA" baş vuracağımız  durumlarda "Ben bu soruyu yanıtlamak istemiyorum." veya "Ben bu konuda fikrimi belirtmek istemiyorum." gibi cümleler öğretelim çocuklarımıza.

Peygamberimiz sav. şakadan dahi olsa "yalan" söylememiş, Müslümanları bu konuda defalarca uyarmıştır. Allah'ın kelamı olan Kur'anda "yalan" ifadesi 300 küsur defa geçmiş ve bizi "YALAN" söylemekten/konuşmaktan men etmiştir.

Yalanı küçük görmemek gerekiyor.

Toplum ve fert olarak "YALAN"ı küçük/basit olarak gördüğümüzü düşünüyorum. Dolayısıyla Müslümanların, şuurlu imamların, öğretmenlerin özellikle de gençlerimize, çocuklarımıza defahatle ve ciddi bir surette bunu anlatmaları gerektiği kanısındayım. 

Sevgi ve Saygılarımla...

NOT: 1 Kasım seçimleri şimdiden hayırlı uğurlu olsun. İnsanımıza ve Ümmet'e kim, hangi parti  daha hayırlı olacaksa Allah cc galibiyeti ona nasip etsin. 

Bu yazı toplam 2713 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
3 Yorum