1. HABERLER

  2. SİZDEN GELENLER

  3. 24 Haziran'a Doğru 5N1K

24 Haziran'a Doğru 5N1K

Hemşerimiz M. Cihat Günay, 24 Haziranda yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri için yazı kaleme aldı.

A+A-

Basit ve bildiğimiz sorulardan başlayalım;

NE: Cumhur’un başını ve etkin bir meclisi belirlemek için seçim.

NE ZAMAN: 24 Haziran günü.

NEREDE: YSK’nın bizler için belirlediği sandıklarda.

NE İÇİN: Yönetimde bende varım demek için, demokrasinin gereği olarak sana göre en doğru olanı etkin kılmak için, hâsılı bizim için.

Şimdi gelelim nasıla ve kime; 

NASIL: Seçim Kanunu(no: 7102) 

  1. Madde 5 der ki; oy pusulaları aynı zarfa koyulacak.
  2. Madde 10 der ki; İttifak alanı içerisinde, EVET mührünün;

a)         Bir siyasi partiye ayrılan alana,

b)         Hem bir siyasi partiye ayrılan alana hem de ittifak unvanı bölümüne,

c)         İttifak unvanı bölümüne taşacak şekilde, bir siyasi partiye ayrılan alana,

basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilir.

  1. Madde 12/A der ki; Seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partiler, ittifak yaparak seçime katılabilir. İttifak yapan siyasi partiler, kendi aday listelerini verir.        ( CUMHUR İTTİFAKI, MİLLET İTTİFAKI)
  2. Madde 16 der ki; "Seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partinin seçime katılmaması halinde, bu partinin üyesi, kendisinin ve üyesi olduğu siyasi partinin yazılı muvafakati alınarak, başka bir siyasi parti tarafından aday gösterilebilir." (Ak Parti listelerinde yer alan Büyük Birlik Partisi)
  3. Madde 18 der ki; "Ancak aynı ittifak içerisindeki siyasi partilerin her birinin geçerli oyu; ittifakı oluşturan siyasi partilerin o seçim çevresinde tek başına aldıkları oy sayısına, ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilir. İttifak yapan her bir partiye ortak oylardan gelen pay; ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesi ile elde edilen katsayının ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucu elde edilir."
  4. Madde 20 der ki; "Seçim ittifakı yapılması halinde, yüzde onluk barajın hesaplanmasında ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı esas alınır ve bu siyasi partiler için ayrıca baraj hesaplaması yapılmaz."

KİME:

MUHSİN YAZICIOĞLU DİYOR Kİ : "Seçimler kavga aracı olmasın. Sel gider kumu kalır. Bu seçimde gidecek ama siz akraba olarak komşu olarak kalacaksınız."

Her birimizin iradesi değerlidir ve önemlidir; toplum dediğimiz olguyu, devlet dediğimiz aygıtı, demokrasi dediğimiz olayı tamamlayan özel ve öznel bir tümleyendir irade.

Naçizane; Biraz göz attım ve düşündüm ki CUMHUR İTTİFAKI PROTOKÜLÜ kime sorusunun cevabını soyut düzlemden somut düzleme taşıyan  en güzel cümlelerle donatılmış bir metin.  Sanırım, onun bir bölümünü paylaşmak en doğrusu: 

"15 Temmuz 2016, ülkemiz için her bakımdan dönüm noktası ve yeni bir başlangıç olmuştur. 7 Ağustos 2016'da Yenikapı'da ortaya çıkan "millî mutabakat", 16 Nisan 2017 Halkoylamasında milletimizin iradesiyle kabul edilen hükümet  değişikliğiyle perçinlenerek "millî şuur'a dönüşmüş, 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde kurulan Cumhur İttifakı'yla da millî bekayı esas alan "ahlâkî ve siyasî uzlaşma" ile somutlaşmıştır."

"Cumhur İttifakı" sadece bir seçim ittifakı olmayıp, Türkiye'ye yönelik iç ve dış kaynaklı hasmane girişimler karşısında,  millî ve ahlâkî bir duruş ve bu çerçevede sürdürülecek tarihi bir birlikteliktir."

"Cumhur İttifakı, Türkiye’yi hedef alan saldırılar karşısında parti çıkarları ve günlük siyaset hesapları yapmaksızın ortak bir duruş ortaya koymaya ve Türkiye’yi zayıflatarak uluslar arası operasyonlara açık hale getirmeye yönelik her türlü faaliyetin karşısında yer almaya kararlıdır. Bu kararlılık ve işbirliği ile ittifakımız Türkiye’yi bölgesel güç ve lider ülke yapacak 2023 hedeflerini gerçekleştirmenin yanı sıra, İ’la-yı  Kelimetullah uğruna asırlarca dünya barışının ve adaletinin teminatı, İslam aleminin ve bütün mazlum milletlerin yegane ümidi olan Türkiye’yi küresel bir güç haline getirecek, 2053 ve 2071 vizyonun alt yapısını adım adım inşa edecektir."

“VATAN MİLLET BAYRAK YÜREK

MİLLİ DAVA BAŞ MI EĞEK

DÜŞMALARI YERE SEREK

TEKBİR DİYEK, HAK BİR DİYEK”

M. CİHAT GÜNAY

Bu haber toplam 3292 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.