1. HABERLER

  2. EDİTÖRÜN YORUMU

  3. Toplum Olarak Alışkanlıklarımız Değişiyor

Toplum Olarak Alışkanlıklarımız Değişiyor

Toplum olarak alışkanlıklarımız değişiyor, üretmiyor, tüketiyoruz

A+A-

Toplum olarak alışkanlıklarımız değişiyor, üretmiyor, tüketiyoruz. Genel olarak alışkanlıklarımız değişti. Hazırcı bir millet olma gayreti içindeyiz her şeyi devletten bekleme haline geldik.

Oysaki; devleti var eden halktır, halkın kutsal kazancıdır. Eskiden herkesin kapısında bir tavuk kümesi vardı, ahırında ineği yada koyunu vardı ya da kapısında tandırı vardı sofralar bir atılır ateşler bir bacadan tüterdi. Ocaklar aynı kazanda pişerdi. Şimdi ise 3 kişilik çekirdek bir ailede bile 3 adet tüp,3 adet kombi, yada 3 soba...

Velhasıl alışkanlıklarımız değiştikçe giderler artmaya başladı. Üretim yapmıyoruz hep tüketmeye başladık. Tabi bu da ister istemez gayri safi milli hasılayı etkilemekte. Bir toplum eğer üzerine düşen sorumlulukları bilmezse ister istemez ekonomik olarak sıkıntı yaşamaktadır. Kontrolsüz yaşam tarzı her zaman için sıkıntıdır insanların tembelleşmesi üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Bir yerde birden fazla arazi varsa bu arazileri işletmeyip nadasa bırakılırsa sonuç olarak hepsi çalışan adamların emeklerinde kamburlaşacak.

Eskiden dedelerimiz ağaç eker bu ağaçları yarınki nesillerin hizmetine sunardı. Soruyorum size Allah aşkına kaç ağaç ektik?

Önce kendime soruyorum bu soruyu? Yoksa sizi tenzih etmek adına değil değerli okuyucularım...

Kendime öz eleştiri yapmak zorundayım. İçimde, aklımda ve mantığım da bunun olmasına rağmen ektiğim ağaç sayısı 5'tir yeterlimi? Asla değil! Eğer ki biz modern bir toplum istiyorsak, yada rahat bir yaşam tarzı arzuluyorsak yaşam tarzlarımızda üretime yönelim üretelim ki hem biz kazanalım hemde ülkemizin hazinesi kazansın bunun için birbirimizi uyarmak zorundayız bir tavuk ne yapar deme, yada bir ağaç ne kazandırır deme...

Ekmek israfı projesi ile çöpe giden ekmeklerin bu ülke ekonomisine katkı sağladığı gibi...

Sadece düşünün; Sonbaharda bakla kurutur, patlıcan kurutur kışın yerdik. Şimdi ise manavdan alıyoruz. Halbuki eski alışkanlıklarımızı uygulasak daha ucuza ve sağlıklı yiyeceğiz. Kışın serada ürettiklerimizi ise dünya pazarında pazarlasak onu üreten de mağdur olmayacak üretime ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.

Nedim IŞIK

Bu haber toplam 3463 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.