1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Maskeyi Uzun Süre Kullananlar Dikkat!

Maskeyi Uzun Süre Kullananlar Dikkat!

Çin Bilimler Akademisi Hidrobiyoloji Enstitüsü’nden Prof. Kang Song’ın yaptığı araştırma, koronavirüsten korunmak için kullandığımız maskelerde mikroplastik soluma riskinin yüksek olduğunu ortaya koydu.

A+A-

Dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs 105 milyona yakın kişiye bulaşırken milyonlarca kişinin de hayatını kaybetmesine neden oldu. Damlacıklar yoluyla bulaşan koronavirüs nedeniyle maskeler hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Ancak bazı kişiler maskeyi uzun süreli kullanıyor. Çin Bilimler Akademisi Hidrobiyoloji Enstitüsü’nden Prof. Kang Song’ın yaptığı araştırma, koronavirüsten korunmak için kullandığımız maskelerde mikroplastik soluma riskinin yüksek olduğunu ortaya koydu.

Düşük kaliteli yüksek oranda mikroplastik soluma riski barındırdığını açığa çıkaran araştırmaya göre, maskelerin uzun süreli ve tekrarlı kullanımları halinde mikroplastik soluma ihtimali artıyor. Maskeler, 4 saatten daha kısa süreli kullanımlarda havadan gelen mikroplastikleri filtreleyerek mikroplastik soluma riskini azaltırken, N95 dışındaki maskelerde ise 360 saat ve üzeri kullanımlarda maske kaynaklı mikroplastiklerin salınımı önemli ölçüde artıyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi İlkan Özkan, "Solunum sistemine giren 10 mikrondan büyük partiküller üst solunum yolu organlarına ulaşmakta bir kısmı bu organlar tarafından tutulabilmekte. 10 mikrondan daha küçük partiküller akciğerlere, 2.5 mikrondan küçük partiküller ise akciğer alveollerine kadar girebilmektedir. Cerrahi maskelerin alt ve üst katmanlarındaki liflerin çapı 15 mikron aralığında. Araştırmada 720 saat boyunca vakum destekli filtreleme işlemi sonunda filtre üzerinde 1835 adet lif benzeri mikroplastik tespit edilmiştir. Mikroplastiklerin solunma riskleri yüksekten düşüğe doğru; düşük kaliteli maskeler, cerrahi maskeler (3 katlı), pamuk maskeler, N95 maske şeklinde sıralanabilir."

ERKEKLERDE DAHA YÜKSEK

Milliyet'te yer alan habere göre, Erkeklerin sakal ve bıyık nedeniyle mikroplastik soluma oranının daha yüksek olduğunu söyleyen İlkan Özkan, "Maskeler kullanım sırasında yüzümüze temas etmekte, konuşma sırasında maske ile cilt arasında sürtünme olmakta. Bu liflerin yapıyla bağını zayıflatabilir, uzun süreli ve tekrarlı kullanımlarda mikroplastik soluma ihtimalini artırabilir" dedi.

* Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çıkan reklamlara her gün farklı aralıklarla günde en az 2 defa tıklayıp reklamlarda en az 30 Saniye gezerek bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bildiğiniz gibi dijital medyanın tek gelir kaynağı, sitede yer alan reklamlardır. Adilcevaz başta olmak üzere Bitlis’in ve bölgemizin en çok takip edilen ve güncellenen haber sitesi devamlılığını ve hizmet kalitesini sitede yer alan reklamlardan elde ettiği gelirle sürdürüyor.

Özellikle siteye girişlerde, haber sayfalarına girişlerde, sitemizin en alt kısmında ve haber metinlerinin alt kısımlarının yanı sıra herhangi bir yerde karşınıza çıkan reklamlara tıklamanız önem arz etmektedir.

İlginize ve desteğinize şimdiden teşekkür ederiz.


www.adilcevaz13.com

Bu haber toplam 10608 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.