1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Mağdur Edilen Bitlis Esnafından TOKİ’ye Tepki

Mağdur Edilen Bitlis Esnafından TOKİ’ye Tepki

TOKİ'den iş yeri alan Bitlis esnafı, tamamlanmadan kendilerine teslim edilen iş yerlerinden, yüksek rakamlarla aidat ve avans alınmasına tepki gösterdi.

A+A-

TOKİ'den iş yeri alan Bitlis esnafı, tamamlanmadan kendilerine teslim edilen iş yerlerinden, yüksek rakamlarla aidat ve avans alınmasına tepki göstererek, sorunun çözülmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Bitlis merkez Atatürk Mahallesi’nde dere üstü esnafı için inşa edilen 720 iş yerini, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) açık artırmayla vatandaşa sattı. Daha önce esnafa verilecek vaadiyle yapılan iş yerleri, coğrafi şartlara uygun yapılmadığı ve iş yerlerinin küçük olması nedeniyle esnafın sıkça şikâyet ettiği konuların başında geliyordu. Yüksek rakamlarla iş yeri alan esnaf, hâlâ kullanmadığı iş yerleri için TOKİ idaresinin yüksek rakamlarla avans ve aidat istemesine tepki gösterdi. Özel bir otelde bir araya gelen esnaf, TOKİ’nin uygulamaları konusunda istişare yaptı.

Esnaf adına selamlama konuşması yapan Servet Solmaz, TOKİ tarafından yapılan ticaret merkezinin, var olan sıkıntılarını konuşmak ve henüz taşınmadıkları işyerlerinden yüksek fiyatla alınan aidat ve avans parasını istişare etmek ve mağduriyetleri nedeniyle seslerini duyurmak için toplandıklarını belirterek, katılımlarından dolayı esnafa teşekkür etti.

Burada görüşlerini belirten iş yeri sahiplerinden Fatih Bilgiç, TOKİ’nin adeta kendilerine haraç mesajları attığını dile getirerek, sorunun çözülmesi için yetkililerden destek istedi.

Bilgiç, "Bitlis bir bakıma çok sahipsizlik yaşıyor. Bu dükkânlar olması gerekenden çok daha küçük ebatlarda yapıldı. Dolayısıyla esnaf arkadaşlarımız orada bir iş yapabilmesi için en az 3-4 dükkân alarak birleştirmek zorunda kaldı. Bu 3-4 dükkânın aidat ve avans bedeli aylık bin 500 TL’nin üzerindedir. Bu rakamlarla çarşı merkezinde iş yeri kiralanabilir. TOKİ tarafından hesaplanan aidat ve avans paraları fahiş miktardadır.  25-30 metrekare dükkânlar için talep edilen aidat miktarı 180 TL’dir. 300 TL’lik bir avans bedeli var. Hiç kullanmadığımız yerde 20-30 kişi temizlik, güvenlik ve muhasebeci olarak çalıştırılıyor. Esnafın sesi çıkmıyor diye neden bu kadar kişi çalıştırılıyor. Şimdi ödeme durumumuz olmadığı için sanki bu aidatları keyfi olarak ödemediğimiz gözüküyor. Bize tehdit mesajı içeriğinde aidat mesajları geliyor. 21 Ocak tarihine kadar ödemezsek icraya vereceklerini söylüyorlar" dedi.

Diğer esnaf da aynı minvalde sorunlarını dile getirerek, sorunların çözülmesini istedi. Yapılan istişarenin ardından esnaf, toplu olarak iş merkezinin bulunduğu alana giderek burada basın açıklaması yaptı.

Esnaf adına basın açıklamasını yapan Kadir Aksoy, yaklaşık 4 ay önce, TOKİ’den iş yeri aldıklarını, o günden bu yana doğalgaz tesisatının çekilmediğini, dükkânların bitirilmediğini, teslim edilen iş yerlerinin döküldüğünü belirtti.


İş yerlerinin tavanlarının damladığını, nem ve küf tutuğunu, ısınma sisteminin olmadığını vurgulayan Aksoy, TOKİ’nin kendilerine yaşattığı mağduriyetinin giderilmesi için yetkililere seslenerek, şunları söyledi: "Esnaf kardeşlerimizle toplanmamızın sebebi, TOKİ’nin bize yaşattığı mağduriyettir. Kışa yakın teslimatlar yapıldı. Alt yapıda bitmedi. Kış şartlarından dolayı esnaf taşınamadı. Mağdur durumdayız. Yetkililerden, siyasilerden yardım talep ediyoruz. Gelip yerinde görsünler. Doğalgaz yok, dükkânların içi küflenmiş, nem var. Tavanlar damlayarak dökülüyor."

Henüz girmedikleri, hiçbir şeyin yapılmadığı iş yerlerinden yüksek miktarda aidat ve avans bedelinin istenmesine tepki gösteren Aksoy, esnaf olarak yapılanları kabul etmediklerini ifade etti.

Aksoy, açıklamasına devamla, "Bitlis zaten kar bölgesi. Burada yaşam çok zordur. Bizler zor olan bu yaşamı tercih ederek, kendi memleketimize yatırım yaptık. Eğer bu suçsa, hepimiz suçluyuz. Memleketimize sahip çıkarak burada yatırım yaptık. Varımızı yoğumuzu döktük buraya. Ama TOKİ ne bir doğalgaz tesisatı çekti, ne bir yere kaplama yaptı. Tavan akıyor. Ama yüklenici firma 'Biz işi bitirmişiz, teslim etmişiz.' diyor. Bakın 750-800 iş yerinin olduğu burada hiçbir dükkân faaliyette değil. Sadece bir iş yeri açık o da ana caddede olduğu içindir. Devlet yetkililerine çağrımız, gelip bir heyet oluşturup, insanların mağduriyetini gidermeleri gerekiyor. Gerçekten dükkânlar faaliyette değil. Doğalgaz çekilmediği için yerler kaplanmadığı için duvarlar kara sıva, tavanlar hepsi küf, nem ve rutubettir. Bunlar iş yapmamıza engeldir gerçekten. Zaten esnaf zor durumda, bir de avans ve aidat bedelleri çıkarıldı. İş yerlerine renkli camlar takıldı. Dükkânların iç kısımları görünmüyor. Esnaf bir mal dizdiği zaman, tereğini dizdiği zaman içerisi görünmüyor. Faal olmayan bir yere 20-25 eleman alınması, aidat ve avans bedelini toplamak ne kadar mantıklıdır? Yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu.

watermark-(1)-029.jpgwatermark-(2)-019.jpg
İLKHA

Bu haber toplam 5691 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.