1. HABERLER

  2. TARİHİ VE TURİSTİK YERLER

  3. Karaşeyh Köyü Şeyh Hüseyin Dede Mezarlığı

Karaşeyh Köyü Şeyh Hüseyin Dede Mezarlığı

Adilcevaz ilçe merkezinin 40 Km Kuzeydoğusundaki Karaşeyh Köyünde bir mezarlık tespit edilmiştir.

A+A-

Adilcevaz ilçe merkezinin 40 Km Kuzeydoğusundaki Karaşeyh Köyünde bir mezarlık tespit edilmiştir.

Köyün güneyinden geçen karayolunun yakınında yer alan mezarlık geniş bir alanı kaplamaktadır. Birçok mezar taşının bulunduğu mezarlıkta 3 adet koç-koyun şeklinde mezar taşı ile şahideler ve dikdörtgen prizmatik sandukalar yer almaktadır. Mezarlıkta özellikle şahideler üzerinde yer alan kitabeler ve süslemeler mezarlığın 15. Yüzyıldan itibaren kullanıldığını göstermektedir.

Baş şahidesi ve sandukadan oluşan mezarda, 1.50x0.40x0.20 cm ölçülerindeki baş taşının ön yüzünde üstte mukarnas alınlık, altta beş satırlık sgrafitto kitabe yer almaktadır. Yan yüzlerinde de aynı karakterde yazıların bulunduğu şahidenin arka yüzü sade bırakılmıştır. 1.56x0.40x0.30 cm ölçülerindeki dörtgen prizmal sandukanın yan ve ayakucu yüzeylerinde farklı boyutlarda dairesel madalyonlar ve bitkisel motiflere yer verilmiştir. Baş şahidesi tarafında olan kısımlarda, örülerek bir palmet motifi meydana getiren şerit kenarlarda yarım Rumilerle sonlanmaktadır. Ayakucunda oniki dilimli bir gülbezek bulunmaktadır.

Şahide ve sandukadan oluşan ikinci mezarda 1.30x0.47x0.28 cm ölçülerindeki şahidenin önyüzünde üstte mukarnas alınlık, altta kandil motifine yer verilmiştir. Alt kesimde deforme olan kandil dört yönden sgrafitto bir kitabe ile çevrelenmiştir. 2.05x0.60x0.32 cm ölçülerindeki dörtgen prizmal sandukanın yan yüzeylerinde baş ve ayakucuna yakın kesimlere dairesel birer madalyon yerleştirilmiştir. 0.20 cm çapındaki madalyonlardan şahide tarafındakilerin yüzeyi merkezden dağılan ışınsal çizgilerle oniki dilimli bir gülbezek olarak tasarlanmıştır. Ayakucu tarafındaki madalyonlarda ise Türk sanatında simgesel içeriğiyle ön plana çıkan ve iki eşkenar üçgenin kesişmesine dayalı mühr-ü Süleyman motifine yer verilmiştir. Üçgenlerin kenar ortalarındaki üçgen girintiler merkezde altı kollu yıldız meydana getirmektedir.

Şahide ve sandukadan meydana gelen diğer bir mezarda 0.40x0.40x0.25 cm boyutlarındaki kırık şahide sadedir. Dörtgen prizmal formda ve 1.98x0.58x0.32 cm ölçülerindeki sandukanın baş ve ayakucuna yakın yan yüzeylerine farklı süsleme özellikleri içeren dairesel madalyonlar yerleştirilmiştir. Çapları 0.15 ile 0.20 arasında değişen madalyonlardan üçünde mühr-ü Süleyman motifinin farklı versiyonları kullanılırken, biri üzerinde altı kollu çarkıfelek motifine yer verilmiştir.

www.adilcevaz13.com

Bu haber toplam 12840 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.