1. HABERLER

  2. EDİTÖRÜN YORUMU

  3. Gençlerin Sosyal Medya Macerası

Gençlerin Sosyal Medya Macerası

Günümüzde sosyal medyanın hayatımızın hemen hemen her yerinde bulunması, teknolojinin hızla gelişmesi, iletişimin anlık oluşu...

A+A-

Günümüzde sosyal medyanın hayatımızın hemen hemen her yerinde bulunması, teknolojinin hızla gelişmesi, iletişimin anlık oluşu, paylaşımların saniyelik işlediği bir yüzyılda gençlerin hatta çocukların bir çok sebepten ötürü facebook, twitter vb. hesaplarının olduğu hepimizin malumu.

Bir çok ebeveynin "hadi oğlum kalk artık şu bilgisayarın başından", "bırak şu telefonu da gel bizimle sohbete katıl" gibi sitemlerine hepimiz şahit olmuşuzdur. Sosyal medyanın doğal sonucu olarak gençlerimizin ailesinden uzaklaşması ve kendi kontrolü dışına çıkması olarak gösterebiliriz.

Gençlerimizin sevmediği hatta nefret ettiği özelliklerini örtmek,kendine bir rol model bulup hiç alakası olmadığı halde kendisine benzemeyen profiller açıp hem kendini hem de sözüm ona sosyal arkadaşlarını bu yapay gerçekliğe inandırıyor.

Peki Ey Müslüman Genç Kardeşim;

Her gün alemlerin Rabbi olan Allah’a ‘Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet’(1) diyerek hitam bulan namazlarında kalbinden geçen dünyevi arzu ve aklından geçen dünyevi hayaller  gibi bir yanlışlık var. Bedenin kıyamda, rükûda,secdede Sırat-ı Müstakim’ de lakin ruhun ve fikriyatın bu doğrultudan çoook uzaklarda. Dünyanın fani olduğu ve yalnızca bir tarla olduğunu nasıl da unuttun. Dünyevi arzularımız arasına Cenab-ı Hakkın emirlerine nasıl da perde çektin, âma oldun. Evet bu konuyu biraz daha açalım.
Şan ve şöhret kulağa ne de hoş geliyor değil mi? Genç kardeşlerimin bu aldatıcı tuzağa düşmeleri, sırf birkaç takipçiye sahip olabilmek için nice edepsizlik yapmaları ve hatta kendilerini feda etmeleri toplumumuzu derinden yaralıyor. Risale-i Nurlarda şöyle ifade ediliyor:

“…acib bir riyakarlık olan şöhretperestlik ve cazibedar bir hodfuruşluk olan tarihlere şaşaalı geçmek ve insanlara iyi görünmek ise, Nur’un bir esası ve mesleği olan ihlâsa zıddır ve münafidir.”(2)

(Aksiyon) sahibi Genç kardeşim, Allah dilediğini yüceltir ve onu muzaffer kılar. Şeytanın şöhret tuzağına düşersen binler hatta milyonlar seni kabul etse,seni bilse,etrafında toplansa boştur. Tanınan niceleri bu yola çıkmış ve helak olmuştur. Bu meseleler nefsi müdafaa için tevil kaldırmaz kardeşim. Bu mesele ağırdır,Allah esirgesin.

Romantik İslamcılık ve dindar eş bulmaya çalışan ve kendince yöntemler geliştiren, camide çekilmiş nişan fotoğraflarının altına ‘ben de istiyorum’ diye yorum atan , sosyal medyada ‘çarşaflı,hoca’ diye geçinen ve ‘ karşı cins eklemesin’ diye not düşen , tesettürsüz kardeşlerimizi eleştirip akabinde pervane olan, uygulamadığı ayetleri,hadisleri gruplarda paylaşan kardeşim bi bakar mısın?

Gençliğin dilinden düşmeyen Hz. Meryem’ler ve Hz. Yusuf’lar bu duruma ne derlerdi?

Hz Meryem’i örnek alan onun gibi yaşamayı yeğleyen genç hanım kardeşim

Peki söyler misin namahrem olan bir erkeğe mesaj atarken maksadın neydi.? Profil fotoğrafımı etkiledi bu kadar seni? Hz. Meryem gibi eş arayan erkek kardeşim namahrem bir hanımın fotoğrafı altına yorum atarken ne düşündün? İleride eşinin yabancı bir erkekten böyle bir mesaj alışı çok mu ağır gelirdi? Ama sen nasıl atabildin başkasının kızına,eşine. Atladığın bir şey var kardeşim Zinanın tanımı kişiye ve duruma göre değişiklik göstermiyor. Bu durum şu ayeti hatırlamamıza vesile oluyor : ‘Kötü kadınlar, kötü erkeklere; kötü erkekler de kötü kadınlara; temiz kadınlar temiz erkeklere, temiz erkekler de temiz kadınlara lâyıktır.’(3)
Kardeşim, ayet gayet açıktır Allah’tan kork ve Sırat-ı Müstakim’ den ayrılma.Bu yolda emin ve sabit kalmak için çokça dua edelim inşallah.


Konuyu özet mahiyetinde olan Üstad Bediüzzaman’ın sözleriyle bitiriyorum:

 “Evet, dünyaya ait işler, kırılmaya mahkûm şişeler hükmündedir.
Bâki umur-u uhreviye ise, gayet sağlam elmaslar kıymetindedir.
İnsanın fıtratındaki şiddetli merak ve hararetli muhabbet ve dehşetli hırs ve inatlı talep ve hâkezâ şedit hissiyatlar, umur-u uhreviyeyi kazanmak için verilmiştir.
O hissiyatı şiddetli bir surette fâni umur-u dünyeviyeye tevcih etmek, fâni ve kırılacak şişelere bâki elmas fiyatlarını vermek demektir.”(4)
Sizleri Allah’a emanet ediyorum.


Enes KARAKIŞ (Abdulkêlam)

(1) Fatiha Suresi 6. Ayet meali

(2) Bediüzzaman Said Nursi, Tarihçe-i Hayatı, Envar Neşriyat, s:511.

(3) Nur Suresi, 26. Ayet meali

(4) Bediüzzaman Said Nursi, Mektubat, Envar Neşriyat, s.33.

Bu haber toplam 3532 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.