1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Cevizde Aşı Çalışmaları Başladı

Cevizde Aşı Çalışmaları Başladı

Bitlis'in Adilcevaz İlçesi’nde dünyaca meşhur hale gelen cevizin aşılama ile çoğaltma çalışmaları başladı.

A+A-

Salih BEŞKARDEŞ / ADİLCEVAZ - Bitlis'in Adilcevaz İlçesi’nde dünyaca meşhur hale gelen cevizin aşılama ile çoğaltma çalışmaları başladı.

İlçede büyük ve küçük çaplı ceviz yetiştiriciliği yapan üreticiler, mevsim şartlarının uygun hale gelmeye başlamasıyla beraber seralarda ceviz çeşitlerini aşılamaya başladı.

İlçeye bağlı Bahçedere Köyünde serada aşılı ceviz fidanı yetiştiriciliği yapan 46 yaşındaki Erdal Günay, Adilcevaz’ın en kaliteli cevizlerinden örnekler alarak serada 9 bin adet cevize aşılama yaptı. Aşılı ceviz türleri ile meşhur Adilcevaz cevizine talebin oldukça arttığını belirten ceviz üreticisi Erdal Günay, üreticiler olarak ülke genelinden gelen talebi karşılamaya çalıştıklarını belirtti.

Erdal Günay, Adilcevaz cevizinin bölge ve ülke genelinde yaygınlaştırılması için çalışma yaptıklarını belirterek, "İlçemizin en kaliteli, ceviz ağaçlarından aldığımız kalem aşıları ile aşılı ceviz üretimi yaptığımız seramızda 9 bin adet cevize aşı çalışması yaptık. Normal ceviz ağaçlarından yaklaşık 10 senede ancak verim alınırken, aşılı cevizlerden iki senede verim almaya başlıyoruz. Aşılı ceviz fidanlarının böyle bir özelliği var. Aynı zamanda aşılı ceviz fidanlarından normal fidanın üç katı verim alınabiliyor. Bu nedenle ceviz fidanı almak isteyen çiftçiler ilk önce aşılı ceviz talebinde bulunmaktadır. Bizde bu talebi karşılamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aşıladığımız bu fidanları öncelikle Van Gölü havzasındaki yerleşim yerlerine gönderiyoruz. Amacımız öncelikle bu bölgeyi ceviz ormanları haline getirmektir. Ceviz fidanlarımız 2 bin rakımda bile yetişebiliyor. Fidanlarımız poşetli ve yılın on iki ayı bu fidanlarımızın ekimi rahatlıkla yapılabiliyor" dedi.

dsc_0063-011.jpgdsc_0073-008.jpgdsc_0080-007.jpgdsc_0032-019.jpgwww.adilcevaz13.com

Bu haber toplam 3550 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.