1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Arin Gölü Doğal Sit Alanı Olarak Tescil Edildi

Arin Gölü Doğal Sit Alanı Olarak Tescil Edildi

Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Arin Gölü, doğal sit, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak tescil edildi.

A+A-

Salih BEŞKARDEŞ / ADİLCEVAZ - Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Arin Gölü, doğal sit, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak tescil edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün ilgili ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Doğal Sit-Kesin Korunacak Hassas Alan'a ilişkin idari sürecin devam ettiği belirtilen ilanda şu ifadelere yer verildi; "27 Ekim 2017 tarihli ve 30223 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 2. Maddesinin (1) bendinde yer alan 'Anıt ağaçlar hariç, tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tescil kararları Resmi Gazete'de yayımlanır ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süre ile duyurulur' hükmü gereği ekteki haritada belirtilen doğal sit alanının tescili tebliğ olunur."


ARİN GÖLÜ (SODALI GÖL)

Arin Gölü, Bitlis’in Adilcevaz ilçesi ile Van’ın Erciş ilçesinin ortasında sınırda kalan ulusal alana haiz bir sulak alandır. Ulaşım Adilcevaz-Erciş karayolundan sağlanmaktadır.

Adilcevaz ilçesinde yer alan Arin Gölü. Kuş cenneti olarak da kabul edilen göl, Van Gölü’nün hemen arka kısmında, Süphan Dağı’nın eteğinde yer alıyor. Van Gölü’nün 5 metre daha yüksek olduğu zamanlardan kalma olduğu tahmin edilen bu göl, bölgenin önemli göllerinden birisidir.

Adilcevaz ilçesinden kolayca ulaşabileceğiniz göle kuş cenneti denmesinin nedeni de, 200’e yakın birbirinden güzel kuşa ev sahipliği yapıyor oluşu. Boz ördekten, Dikkuyruk cinsine kadar pek çok kuş türünü gözlemleyebileceğiniz gölde, balık tutabilir, doğanın güzelliğine bir kez daha hayran kalabilirsiniz.

Türkiye’nin Van Gölü Havzası’ndaki Önemli Kuş Alanlarından biri olan Arin Gölü kuşlar açısından son derece önemli bir alandır. Özellikle göç dönemlerinde bu önem dünya ölçeğinde artmaktadır.

Nesli dünya çapında tükenme tehlikesi altında olan Dikkuyruk ördek (Oxyura leucocephala) alanda büyük sayılarda üremekte ve göç döneminde konaklamaktadır. Ayrıca alanda üreyen macar ördeği (Netta rufina) ve angıt (Tadorna ferruginea)ın yanı sıra sonbahar göç döneminde önemli sayılarda alanda konaklayan flamingo, ötücü kuğu (Cygnus cygnus) ve diğer su kuşları alanın önemini arttırmaktadır.

arin-golu-001.jpgwww.adilcevaz13.com

Bu haber toplam 16131 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
1 Yorum