1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Ağaçtan Yapılan Çatal Çubukla Yer Altı Kaynaklarını Buluyor

Ağaçtan Yapılan Çatal Çubukla Yer Altı Kaynaklarını Buluyor

BİTLİS’in Adilcevaz ilçesinde yağışların yetersiz kalması nedeniyle sulama suyu sıkıntısı çeken çiftçiler çareyi yeraltı sularında arıyor.

A+A-

Salih BEŞKARDEŞ / ADİLCEVAZ, (Bitlis),(DHA) - BİTLİS’in Adilcevaz ilçesinde yağışların yetersiz kalması nedeniyle sulama suyu sıkıntısı çeken çiftçiler çareyi yeraltı sularında arıyor. Bu amaçla ilçede yaşayan Bünyamin Duk (37), çeşitli ağaç dallarından yaptığı 'v' şeklinde çatal çubukla yeraltı su kaynaklarını arıyor.

İlçede sulu tarım yapmak isteyen çiftçiler, tarlalarında sulama suyu bulmak için arayış içine girdi. Çiftçiler bahçe ve tarlalarında sondaj kuyusu açmadan önce su kaynaklarının yerini belirlemek için 3 yıldır çatal çubukla yer altı kaynaklarını bulan Bünyamin Duk’u tarlalarına getirerek su aratıyor.

Çatal çubuk kullanarak ilginç bir metotla yer altı kaynaklarının yerini tespit eden Duk, kısa süre içerisinde yer altı kaynaklarının bulunduğu yerin tespitini yapıyor.

Dut, kavak ve söğüt ağaçlarından yaptığı çatal çubukla evlerin bahçelerinde ve tarlalarda yeraltı su kaynaklarını arayan Bünyamin Duk, bu yöntemle şu ana kadar 35 vatandaşa ait tarla ve bahçenin suya kavuşmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Duk, çubuk tutma yöntemlerinin olduğunu ve tutuş şekillerinin doğru yapıldığı takdirde geleneksel yöntemlerle su bulmanın teknolojik aletlere göre daha kolay olduğunu ifade ederek, "Ben bu işi çocukluğumda amcamdan öğrendim. Amcama heves ederek bu su işini öğrenmeye başladım. Bu işin denemesini ilk olarak kendi tarlamda yaptım ve tarlamda bayağı bir su çıkarttım. İlçemizin sulu tarıma geçmesi için vatandaşlarımıza her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Gittiğim tüm tarlaların hepsinde su bulduk. Hemen hemen 3 yıla yakındır bu işi yapıyorum. Adilcevaz için sulu tarımı geliştirmek için elimizden geleni yapacağız. Hemen hemen 30-35 kişinin tarlasında su kaynağı buldum. Bu işi yapmaktan gurur duyuyorum" dedi.

Tarlasında su bulunan çiftçilerden Alican Çevik ise, çatal çubukla tarlasında su kaynağının bulunduğunu belirterek, "2010 yılından sonra sulu tarıma geçmeye karar verdim. Erzurum’dan Jeoloji mühendisleri getirdim etüt çalışmaları yaptılar. Bana bir yerde su olduğu gösterildi. Burada iki üç sondaj denemesi yaptım ve suyu çıkardım. Fakat kısa bir zamanda bu kuyu kurudu. Bu nedenle tekrar arazim iki yıl boş kaldı. 2017-2018 yıllarında Bünyamin Duk’un çatallı ağaçla su bulduğunu öğrendim. Gittim kendisiyle görüştüm. Sağ olsun kırmadı geldi arazimde suyun yerini gösterdi. Gösterdiği yere sondaj vurduk ve neticede su çıktı. Buradan fazlasıyla da su aldık. Şuan bile çıkan su ile arazimi suluyorum. Önceleri bu araziye buğday ve yonca ekiyorduk. Bulduğumuz su sayesinde artık bu araziye hububat ürünleri ekiyoruz. Çiftçiler olarak sulu tarıma geçmemiz ilçemiz açısından iyi olacaktır düşüncesindeyim. Bünyamin bu işte başarılıdır. Ben kendisini kutluyorum" diye konuştu.

Tolga Akbaş isimli vatandaş ise, ilk başta böyle bir şeyin inandırıcı gelmediğini ifade ederek, "Daha önce bu yöntemlerle su tespitinin yapıldığını öğrenmiştim. Burada bir arkadaşımızın da bu yöntemle su yerlerini tespit ettiğini duydum. Arkadaşlarımız arasında yaptığımı muhabbette böyle bir şeyin olduğu bana ilk başta inandırıcı gelmemişti nasıl olur diye. Ama araştırmalarıma göre gerçekten böyle bir şey varmış. İnşallah bu arkadaşımızı bulup bende bahçeme sondaj vurduracağım" dedi.

dsc_0059-010.jpgdsc_0052-021.jpgdsc_0061-015.jpgdsc_0066-020.jpgdsc_0067-015.jpgdsc_0068-(1).jpgdsc_0068-(2).jpgdsc_0068-(3).jpgdsc_0068-(4).jpgdsc_0068-(5).jpgdsc_0068-(6).jpgimg_20200917_115353.jpgimg_20200917_115438.jpgwww.adilcevaz13.com

Bu haber toplam 15869 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.