Adilcevaz'ın Turistik Yerleri
Van Gölü’ne hangi mevsim’de, hangi saate giderseniz gidin, bir başka renkte görürsünüz.
ADİLCEVAZ’IN TURİSTİK YERLERİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ
VAN GÖLÜ ADİLCEVAZ SAHİLLERİ
Türkiye nin en büyük Avrupa nın 5.büyük gölüdür. Alanı 3713 km2, yüksekliği 1646 m di. Derinliği bazı yerlerde 100 metreyi geçer. Gölün uzunluğu 125 km yi, genişliği 65 km yi aşar. Büyüklüğü nedeniyle bölge halkı tarafından "Van Denizi" diye anılır.
Nemrut dağından çıkan lavların set oluşturması ile oluşan göl üzerinde dört tane ada (Akdamar, Çarpanak, Adır, Kuş) bulunur. Suyu tuzlu (binde iki yüz on) ve sodalıdır. Suyunun bu özelliğinden dolayı göl, çamaşır yıkamak için çok uygundur. Ayrıca yapılan araştırmalara göre göl suyu deri ve cilt hastalıklarına da şifa dağıtmaktadır.
Van Gölü’ne hangi mevsim’de, hangi saate giderseniz gidin, bir başka renkte görürsünüz. Suyun rengi değişip duruyor. Bilenler bilir Van Gölü yılın her mevsiminde günün her saatinde başka güzeldir. o uzaktan bakılsa da, yakından seyredilse de güzeldir. Onu ilk gören yalnızca güzel diyebilir, ama bunun ne olduğunu anlatamaz. Aslında güzel derken söylemek istediği söylediğinden daha muhteşem, daha büyüleyici ve daha coşku verici bir şeydir. Sonra anlar ki o anlatmak için değil gerçekten yaşamak için vardır. Onu gören şairlerin kalemleri yazmaz, dilleri konuşamaz olur.
Gölü güzelleştiren yalnızca dağlar arasında serili bulunan devasa su kütlesi değildir. Göl kendisini çevreleyen dağlarla güzeldir. Kaleleriyle ve dağlarıyla güzeldir. Tarihsel dokusuyla güzeldir. Gözü özgür bırakan görüş mesafesiyle güzeldir. Surları nakış nakış dokuyan güneşiyle güzeldir. Gökyüzü ve bulutlarıyla güzeldir. Söze gelmeyen özellikleriyle güzeldir. İnsanlarıyla güzeldir.
Günün her saatinde rengi ile göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahip ve ilahi bir lütufla bir coğrafya harikası olarak çıkmış bulunan Van Gölü çağlar boyu tabii bir cazibe merkezi halinde kavimleri kendine çekmesi ve çevresinde nice medeniyetlerin doğmasına ve gelişmesine ilham kaynağı olmuştur.Öyle ki Van Vatan içinde Vatan vasfıyla gönüllere yerleşmiş Dünyada Van Ahirette İman ifadesiyle bu sevgi tam manasıyla zirvelemiştir.
Van Gölü doğunun denizi olarak anılıyor. Hakikaten 3713 km2 yüzölçümü ile küçük bir deniz.Henüz Van gölünden yeterince yararlanılamıyor. Su sporlarının bir çoğunun yapılmasına uygun bu gölün ilerideki yıllarda cıvıl cıvıl olacağına mutfak gözüyle bakılıyor.
Tatvan’dan, Ahlat’ dan Adilcevaz’dan, Edremit’ten de tekneler kiralayarak göl kıyısındaki tabii plajları, tarihi eserleri yerleşime açılmamış olan koyları gezebilir, piknikler yapabilir, bütün adaları dolaşabilirsiniz.
Van gölü’nün doğu ve kuzey tarafını teşkil eden kıyılar kumsalları ile göle girmeye elverişli yerlerdir. Özellikle Adilcevaz kıyıları Su, güneş ve kumsalı ile spor eğlence ve dinlenmeye elverişli bir konuma sahiptir. Dünyanın cennete açılan penceresinden doğanın dantel gibi işlediği nefis güzellikleriyle Van gölünde güneşin batışını ve yeşille mavinin uyumlu ahengini Adilcevaz’da seyredebilirsiniz.
Tabiat, tarih ve egzotizmi iç içe sergileyen Adilcevaz’ın bozulmamış doğa güzelliklerine ve harika doğal plajlarına doyamayacaksınız.
SÜPHAN DAĞI
4058 metre
Konumu
Doğu Anadolu'da Van gölünün kuzeyinde Adilcevaz - Erçiş ve Patnos arasında yükselir.
Tırmanış Zamanı
Tırmanış için en uygun zaman Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarıdır.
Özellikleri
Sönmüş bir volkan olan Süphan dağı, Anadolu'nun üçüncü yüksek doruğudur. Doruk bir örtü buzulu ile kaplıdır.
Ulaşım
Erzurum yada Van'a uçak, tren yada karayolu ile ulaşılır. Bu merkezlerden karayolu ile Erçiş üzerinden Adilcevaz' a geçilir.
Tırmanışlar
SÜTEY YAYLASI
Adilcevaz’ın kuzeyinde yer alan dağlık, tepelik alanlarla kuşatılmış geniş düzlüğe sahip bir yayladır. Yağışlı mevsimde büyük ölçüde geçici gölle kaplanmaktadır.
Sütey tarımsal faaliyetler açısından da önemlidir. Çünkü burada büyük bir çayır ve mera potansiyeli bulunmaktadır. Binlerce hayvan burada beslenmektedir. Bunun yanı sıra tahıl tarımı diğer bir ekonomik faaliyet türünü oluşturmaktadır.
AYGIR GÖLÜ
Süphan Dağı’nın güneyindeki bir çanakta yer alan gölün alanı yaklaşık 3,5 km2 kadardır. Dipten kaynayan sularla beslendiğinden suları tatlıdır. Bu sular yazın gölün güneyindeki tarlaların sulanmasında kullanılır. Balık ta avlanabilen göl önemli bir mesire yeridir.
Halk arasında, bu göle Aygır Gölü isminin verilmesiyle ilgili olarak şöyle bir hikaye anlatılmaktadır: Adamın biri Aygır gölünün yanından geçerken yorgunluğunu gidermek için burada konaklar. Atını gölün kenarında bırakır ve istirahata çekilir. Bu ara gölden bir aygır çıkar ve adamın kısrağının yanına gidip ilişkiye girer. Adam şaşkınlıktan donakalır. Bir süre sonra adamın kısrağı bir tay doğurur. Adam bu duruma sevinir ve kısrağıyla tayını alıp yine göl kenarına gider. Gölden yine bir aygır çıkar. Ama bu defa tayı da yanına alıp göle girer ve gözden kaybolur. Bu tarihten itibaren de bu göle Aygır gölü denir.
ULAŞIM
Günümüzde ulaşım sorunu fazla olmayan Adilcevaz’ın, Türkiye’nin her yeri ile ulaşım imkanı vardır. İlçede ulaşım başta karayolu olmak üzere Van ve Muş havayolları, kısmen de Tatvan demiryoluyla sağlanmaktadır.
Adilcevaz; Tatvan yakınlarındaki kavşaktan İç Anadolu, Marmara, Ege, Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine bağlanır. Erciş ve Patnos arasındaki kavşaktan da Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerine bağlanır. Ayrıca Adilcevaz, İran’a geçiş sağlayan E- 99 karayolu üzerinde bulunmaktadır ki bu yol, tarihi İpek Yolu’nun eski uzantısıdır. Bu bağlantıların tümü asfalt olup devlet karayollarıdır.
Adilcevaz’ın bazı illere olan karayolu mesafeleri:
Adilcevaz – Bitlis 89
Adilcevaz – Erzurum 310
Adilcevaz – Diyarbakır 300
Adilcevaz – Ankara 1150
Adilcevaz – İstanbul 1580
Adilcevaz – İzmir 1700
Adilcevaz – Adana 825
Adilcevaz – Van 170
Adilcevaz – Ağrı 150
Adilcevaz – Muş 160
(Mesafeler, Karayolları Genel Müdürlüğü verilerinden yararlanılarak yaklaşık olarak verilmiştir.)
Süphan Dağı’na Gezi ve Tırmanış:
Sönmüş bir volkan dağı olan Süphan Dağı normal eğimlerle yükselen bir topografyaya sahiptir. Bu nedenle dağa tırmanış (yükseklik dışında) teknik bir zorluk arz etmez. Normal zorluk derecesinde dağ yürüyüşleri ile Süphan Dağı’na (4434 m) her yönden çıkış yapmak ve dağın doruğuna ulaşmak mümkündür.
Van Gölü’nün batısında yükselen Süphan Dağı’nın her dağcıyı etkileyen güzel bir manzarası vardır.
Ancak gerek ulaşım kolaylıkları ve dağa yaklaşma olanaklarının elverişli olması, gerekse dağa çıkış sırasında görülen manzara güzellikleri bakımından Süphan Dağı’nın doğu ve güney yamaçları gezi ve tırmanışlar bakımından daha çekici ve uygun koşullara sahip bulunmaktadır.
Süphan Dağı’na Doğu Yamacından Tırmanış:
Süphan Dağı’na doğu yamacından tırmanış için, önce Adilcevaz- Erciş karayolu üzerinde bulunan Aydınlar Beldesine gidilir. Adilcevaz- Erciş karayolunun batısında yer alan Aydınlar Beldesinden araba ile Kışgıllı’ya, oradan da Kız Dağı’na (PTT radyolink tesisine) çıkılır. İhtiyaç halinde Kışgıllı’dan mahalli dağ rehberi temin edilebilir.
Asfalt bir yol bağlantısına sahip olan Adilcevaz- Aydınlar yaklaşık uzunluktaki dağ buzulu geçildikten sonra aynı rotadan Kız Dağı’na dönülür. Dönüş yaklaşık 3- 4 saat sürer.
1.5 km ) ulaşılır. Dağcılar su ve kumanyalarını yanlarında taşırlar. Krater çukurluğu ve bu çukur içinde yataklanmış buzul gölleri (Sirkler) ve yaklaşık4058 m) başlanır. Yaklaşık 6-7 saatlik bir yürüyüşten sonra Süphan Dağı’nın en yüksek noktası olan ve krater çukurluğunun kuzeydoğu kesiminde yükselen Sandıktepe’ye (2596 m, Aydınlar- Kız Dağı arası ise 10 km’dir. Süphan Dağı’na gezi ve tırmanışa Kız Dağı’ndan (25 km
Süphan Dağı’na Güney Yamacından Tırmanış:
Süphan Dağı’na güney yamaçtan tırmanış yapmak isteyenlerin, önce dağın güneyinde yer alan Adilcevaz ilçe merkezine gitmeleri gerekir. Buradan otomobil ile Harmantepe (Norşincik) Köyü’ne çıkılır. Yaklaşık ) varılır. Bu gezi ve tırmanış sırasında da Süphan Dağı’nın doruğunda yer alan krater çukuru, bu çukur üzerinde yükselmiş parazit volkan konileri ile krater tabanında yataklanmış Süphan Dağı buzulu, buzkar ve buzul gölleri gezildikten sonra inişe geçilir. Çıkışta kullanılan rotadan tekrar Harmantepe Köyü’ne dönülür. Dönüş yaklaşık 4- 5 saat sürer.
4030 muzunlukta normal bir stabilize yol ile Adilcevaz’a bağlıdır.
Süphan Dağı gezi ve doruk çıkışına Harmantepe Köyü’nden başlanır. Yaklaşık 7-8 saat süren normal bir yürüyüş ve tırmanıştan sonra dağın ikinci yüksek tepesi olan Kırkşehit Tepesi’ne ( 8 km yükseklikte yer alan Harmantepe, 2200 m
Süphan Dağı’nda Kış Sporları ve Kayak:
4434 m yüksekliğindeki Süphan Dağı, kış mevsimi boyunca etkili kar yağışlarına sahne olur. Kar kalınlığı 3-4 m’ye ulaşır.
Kar kalınlığı ve meyiller bakımından kış sporlarına elverişli bir ortam sunan Süphan Dağı, özellikle kayaklı yüksek dağ turları veya helikopterle yapılan yüksek dağ kayağı “Heliski” bakımından potansiyel bir alan özelliği taşımaktadır.
Adilcevaz’da dağ turizmi kapsamında Trekking de yapılabilir. (Trekking, doğal engellerle dolu bir arazi parçasını herhangi bir ulaşım aracı kullanmaksızın yürüyerek aşmaktır.)
Hayvan otlatmak amacıyla yayla olarak faydalanılan, doğal bir çiçek bahçesini andıran ve soğuk su kaynaklarıyla görülmeye değer yerlerden biri olan Sütey Yaylası’ndan da turizm açısından faydalanılabilir.
HABERE YORUM KAT