1. HABERLER

  2. ADİLCEVAZ

  3. 700 Yıllık Ceviz Ağacından Yapılan Bastonlar Ortadoğu Pazarında

700 Yıllık Ceviz Ağacından Yapılan Bastonlar Ortadoğu Pazarında

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde baston ustasının 700 yıllık ceviz ağacından yaptığı bastonlar Ortadoğu pazarında satışa sunulacak.

A+A-

Salih BEŞKARDEŞ / ADİLCEVAZ - Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde baston ustasının 700 yıllık ceviz ağacından yaptığı bastonlar Ortadoğu pazarında satışa sunulacak.

Ceviziyle ünlü Adilcevaz ilçesinde 50 yaşındaki baston ustası Cumali Birol tarafından 700 yıllık ceviz ağacından yapılan kişiye özel bastonlar ile birlikte TRT-1 ekranlarında yayınlanan Payitaht Abdulhamid dizisinde Abdulhamid rolünü canlandıran Bülent İnal'ın kullandığı özel tasarım bastonlar, diziyle birlikte Ortadoğu ülkelerinde ilgi görmeye başladı.

Baston ustası Cumali Birol, dizi için özel tasarladığı 'Payitaht' bastonlarının diziyle birlikte tanındığını ve 700 yıllık ceviz ağacından yapılan zümrüt ve yakut taşlarıyla süslenmiş gümüş işlemeli bastonların seri üretimine geçerek Katar, Dubai ve Bahreyn gibi ülkelerde satışa sunmaya başladıklarını söyledi.

Cumali Birol, müşterilerin baston yapımında kullanılan ceviz ağacının 700 yıllık olduğunu duyunca şaşkınlıklarını gizleyemediklerini ifade ederek, "Adilcevaz ceviziyle ünlü olduğu için ceviz ağaçları bizim için çok önemli bir yere ve değere sahiptir. Ceviz ağaçları yaşlandıkça üzerinde resim dediğimiz olay ve aynı zamanda siyahlanma olayı ortaya çıkıyor ve buda ceviz ağaçlarının değerini kat be kat arttırıyor. Üretimini yaptığımız bu bastonlarda kullandığımız ağaç 700 yıllık ceviz ağaçlarıdır. Bu ağaçları baston üretiminin yanı sıra aynı zamanda sehpa, mobilya ve sandık imalatlarında da kullanmaktayız. Dolayısıyla ceviz ağaçları içerisinde gümüş iyonları barındırdığından dolayı kendi içerisinde mikrop kabul etmiyor ve aynı zamanda uzun ömürlü ve dayanıklı bir ağaçtır. Bugün Osmanlı saraylarına bakıldığı zaman bu sarayların tümünde ceviz ağacı var. Uzun ömürlü, dayanıklı ve asırlık ceviz ağaçlarını Adilcevaz’dan temin ediyoruz. Yaptığımız ürünlerin internette satışını yapmak için düşünürken 2000 yılında web sitesini oluşturduk ve bu sayede Avrupa ve Ortadoğu’dan siparişler almaya başladık. Son iki aydır Payitaht Abdulhamid dizisine yaptığımız bastondan dolayı Katar, Dubai ve Bahreyn’de izlenen dizi sayesinde 'Payitaht' ismini verdiğimiz bastonlar Ortadoğu’da biraz daha revaçtadır. Dolayısıyla işimizi bu şekilde yürütmeye devam ediyoruz" dedi.

Yapılan bastonların genelde hediyelik ve kişiye özel üretim olduğunu ifade eden Birol, "75 liradan başlayıp 1500 liraya kadar olan hediyelik bastonlarımızın yanı sıra özel olarak tasarladığımız bastonların fiyatı ise 300 bin liraya kadar çıkabilmektedir. Kişinin isteğiyle alakalı zümrüt, sarı safir, yakut gibi değerli taşlarla mıhlama dediğimiz olayı gerçekleştirdikten sonra pahalı oluyor. Bunun Kılıçlısı var bıçaklısı, şahin başlı, at başlı, kurt başlı olmak üzere yaklaşık seksene yakın çeşidimiz söz konusudur. Aileden üçüncü kuşak olarak bizler dördüncü kuşağa el vereceğiz. İnşallah onlarda bu sanatı öldürmeden bu sanata değer katarak ileriki nesillere aktaracak. Çok çalışmamız ve üretmemiz lazım. Türk toplumu üreten bir toplumdan tüketen bir topluma geçti. Bu trendi değiştirerek üretmemiz lazım. Çok çalışarak ve üreterek Adilcevaz’ımızı ve Bitlis’imizi daha iyi yerlere taşımalıyız" diye konuştu.

dsc_0019-025.jpgdsc_0034-017.jpgdsc_0036-025.jpgdsc_0040-016.jpgdsc_0048-029.jpgdsc_0055-013.jpgdsc_0058-013.jpgdsc_0062-009.jpgwww.adilcevaz13.com

Bu haber toplam 6772 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
3 Yorum
    İlgili Haberler