1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. 450 Haneli Beldenin İçme Suyu Zebra Midye Tehdidi Altında

450 Haneli Beldenin İçme Suyu Zebra Midye Tehdidi Altında

Bitlis’in Adilcevaz ilçesine bağlı 450 haneli Aydınlar Beldesinin içme suyunun karşılandığı Aygır Gölü, zebra midyelerin istilasına uğradı.

A+A-

video-004.jpgSalih BEŞKARDEŞ / ADİLCEVAZ - Bitlis’in Adilcevaz ilçesine bağlı 450 haneli Aydınlar Beldesinin içme suyunun karşılandığı Aygır Gölü, zebra midyelerin istilasına uğradı.

Van Gölü havzasında ve Süphan dağı eteklerinde bulunan doğal güzellikleri ile turistik bir öneme sahip olan Aygır Gölü'nü istila eden zebra midyeler, ilçeye 28 Kilometre uzaklıkta bulunan 2 bin 500 kişinin yaşadığı Aydınlar Beldesinin içme suyu deposunu tıkadı. Beldenin içme suyunun yanı sıra ilçedeki tarım alanlarının büyük bir bölümünün sulama ihtiyacını karşılayan Aygır Gölü, istilacı olan zebra midyelere karşı önlem alınmazsa büyük bir sıkıntı ile karşı karşıya kalacak.

Sulama kanalındaki mazgalları tıkayan midyelerin görüntüsü tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Eşsiz bir ekosisteme sahip olan gölde dalış yapan dalgıç Cumali Birol, hem mazgalları tıkayan midyeleri temizledi hem de sualtı kamerası ile koloni halinde yaşayan midyeleri görüntüledi.

Dalgıç Cumali Birol, Aygır Gölü’nü istila eden zebra midyelere karşı önlen alınması gerektiğini ifade ederek, "
Zebra midyenin Aygır Gölü’ne vermiş olduğu sıkıntı ve problemleri yine suyun altında bugün gördük. 4-5 yıl öncesine kadar burada kesinlikle böyle bir şey yoktu. Ancak son zamanlarda burada bu tehdit devam etmekte ve biz ayda dört kez vananın ağzını temizlemek zorunda kalıyoruz. Göl tabanındaki ekosistemin ne kadar sıkıntılı olduğunu gördük. Dolayısıyla bu sıkıntının bertaraf edilmesi noktasında Türkiye’de herhangi bir konu yok. Biz defalarca gelip buraları temizliyoruz belde içme suyunu elde ediyor ve tekrar zebra midyelerin oraya yapışması sonucu boruların ve peteklerin ağzını tıkadığından dolayı su gitmiyor. Zebra midyenin bir tanesinin yılda 400 bin adet yumurta bıraktığını bizler biliyoruz. Ama bakıyoruz ki  bu göl yavaş yavaş elden gidecek. Bunun aynı zamanda ekosisteme çok büyük bir zararı söz konusu. Ekosistemi nasıl kurtaracağımızın çabasını sarf ediyoruz ama henüz kat edilmiş bir mesafede yok. İnşallah ileriki günlerde bununla ilgili yeni çalışmaları yapıp bu tehlikeyi bertaraf etme noktasında çalışmalarımız olacak" dedi.

video-004.jpg
dsc_0085-008.jpgdsc_0032-030.jpgdsc_0045-008.jpgdsc_0049-013.jpgdsc_0053-018.jpgdsc_0058-014.jpg6789.jpgdsc_0063-017.jpgdsc_0067-012.jpgdsc_0074-009.jpgwww.adilcevaz13.com

Bu haber toplam 10947 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.