1. HABERLER

  2. ADİLCEVAZ

  3. Urartular Dönemine Ait Tarihi Kalenin Açılışı Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Urartular Dönemine Ait Tarihi Kalenin Açılışı Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Bitlis’in Adilcevaz ilçesindeki Urartular dönemine ait 3 bin yıllık kalenin restorasyon ve ışıklandırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından etkinlik düzenlendi.

A+A-

Salih BEŞKARDEŞ / ADİLCEVAZ - Bitlis’in Adilcevaz ilçesindeki Urartular dönemine ait 3 bin yıllık kalenin restorasyon ve ışıklandırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından etkinlik düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca restorasyon çalışmaları yapılan ilçe girişindeki tepede bulunan ve birçok medeniyet tarafından kullanılan Urartular dönemine ait Adilcevaz Kalesinde, Kaymakamlık ve Belediye tarafından yapılan ışıklandırma çalışmalarının ardından yapılan etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Düzenlenen etkinlik Mehteran takımı eşliğinde fener alayı yürüyüşüyle başladı. Adilcevaz Kaymakamlığı önünde toplanan çok sayıda kişi mehteran takımı eşliğinde ellerinde fener ve Türk bayraklarıyla birlikte etkinliğin yapıldığı alana kadar yürüdü. Tören alanı ve kale arasında yapılan top ve askeri atışların ardından havai fişek gösterileri renkli görüntüler oluşturdu. Etkinlik boyunca vatandaşlara mangalda pişirilen sucuklu ekmek dağıtımı yapıldı.

Adilcevaz Kaymakamı İsmail Demir, Adilcevaz kalesinin bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade ederek, "Geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığınca restoresi yapılan tarihi Adilcevaz Kalesini Belediye başkanımızla birlikte aydınlatmasını yaparak gün yüzüne çıkarmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. İnsanlık tarihinde savunma ve güvenlik için yapılan bu yapılar zamanla şehrin ana unsuru olmuş ve en çetin savaşların geçtiği yerler haline gelmiştir. Adilcevaz kalesi nice medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması hasebiyle ayrı bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Adilcevaz Kalesi Urartular döneminin ardından akıp giden zamanda Harzemşahlar, Safeviler, İlhanlılar, Akkoyunlular bu topraklarda hüküm sürmüştür. Yine Selçuklular ve Osmanlılar döneminde bu şanlı kale Türk-İslam ülküsüne mazhar olmuş ve Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan o kutsal yolculuğun eşsiz duraklarından biri olarak anılmıştır. Günümüzde ise bu kale, bizlere ecdadın bıraktığı mirası temsil ediyor. Bizlerde köklü tarihimizden aldığımız güçle ecdadın mirasına sahip çıkıyor, ülkemizi daha güzel yarınlara taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu kalenin restore edilmesinde ve aydınlatılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Belediye Başkanı Necati Gürsoy ise, Urartular dönemine ait tarihi kaleyi ilçenin turizmine kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "Tüm ülkemizde olduğu gibi Adilcevaz’da da hizmetlerimiz gittikçe artmaktadır. Geçtiğimiz 2021 yılında ilçemizin yollarına 45 bin metrekare parke taşı döşedik. İçme suyu sorunumuzu çok şükür hallettik. Ayrıca sadece Adilcevaz’ın değil, tüm bölgenin gururu olacak Bayraktepe seyir terasını yaptık. İnşallah 1,5 ay içerisinde hizmete girecek. İlçemizin istihdamına katkı sağlayarak yaklaşık 250 kişinin çalışabileceği tekstil atölyesini yaptık. Turizm açısından da Kef kalesi kazı çalışmalarına başladık. Kazı çalışmalarının bitmesiyle birlikte buradaki Urartu sarayını gün yüzüne çıkarıp ilçemiz turizmine kazandıracağız. Urartu, Selçuklu ve Osmanlı dönemleri ata yadigarı olan Adilcevaz kalemizi 2021 yılında restore ettik. Bu konuda Turizm Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Geldiği günden beri Adilcevaz’ın derdiyle dertlenen çok değerli kaymakamımız İsmail bey, Belediye başkanım dedi bu kale çok güzel ama bu kalenin aydınlatılması lazım. Ardından sağladıkları maddi destekle birlikte kalemizin aydınlatmasını sağladık. Urartular dönemine ait olan ve günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu kale, inşallah bölgemizin cazibe merkezi haline gelecek. 2022 yılında da hizmetlerimiz artarak devam edecek. Doğalgazın sözünü aldık ve hayırlısıyla Mart ayında bu çalışmalara başlayacağız. Yine çok güzel bir millet bahçesi ve gölet yapacağız. Bu hizmetlerin yapılmasında bizlerden desteklerini esirgemeyen hükümetimize ve bakanlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Etkinlik, yöresel sanatçılarımız Bünyamin ve Rıdvan Babahan’ın seslendirdikleri türkülerle birlikte halayların çekilmesiyle sona erdi.


dsc-0007-002.jpgdsc-0010-002.jpgdsc-0017.jpgdsc-0022.jpgdsc-0031.jpgdsc-0036.jpgdsc-0045.jpgdsc-0057.jpgdsc-0060.jpgdsc-0061-001.jpgdsc-0064-001.jpgdsc-0074.jpgdsc-0077.jpgdsc-0085.jpgdsc-0093.jpgdsc-0136.jpgdsc-0138.jpgdsc-0146.jpgdsc-00369.jpg
www.adilcevaz13.com

Bu haber toplam 5124 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.