1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kuraklık Bal Üretimini Olumsuz Etkiledi

Kuraklık Bal Üretimini Olumsuz Etkiledi

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bu yıl havaların kurak geçmesi arıcıları olumsuz etkiledi.

A+A-

Salih BEŞKARDEŞ / ADİLCEVAZ - Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bu yıl havaların kurak geçmesi arıcıları olumsuz etkiledi. Üreticiler, havaların aşırı sıcak gitmesi nedeniyle bal üretiminde geçen yıla oranla yüzde 80 verim kaybı beklediklerini söyledi.

Yüksek rakımlı yaylaların ve zengin bitki örtüsünün bulunduğu Bitlis ve çevresinde arıcılık yaparak geçimini sağlayan bal üreticileri, aşırı kuraklık nedeniyle endişeli bir sezon yaşıyor. Kuraklığın en yoğun hissedildiği ilçelerden birisi de Bitlis'in Van Gölü kıyısındaki Adilcevaz ilçesi. Ceviz başta olmak üzere, sebze yetiştiriciliği bakımından bölgenin önemli merkezlerinden olan 15 bin nüfuslu Adilcevaz'da çiftçiler, özellikle de bal üreticileri kuraklıktan şikayet ediyor.

İlçede yaşanan kuraklık nedeniyle arıların tercih ettiği çiçeklerin yetişmemesi ve kovanların boşalması, arıcılıkla uğraşanları sıkıntıya soktu. Son yıllardaki olumsuz iklim koşullarından Adilcevaz’daki bal üretimi de nasibini aldı. Bitkilerden yeterince nektar toplayamayan arıların bal üretme miktarları düştü. İlçede bal üretimi geçen yıla oranla yüzde 80 civarında verim kaybı yaşadı.

İlçedeki bal üreticilerinden Bülent Ergören, çiçeklenme zamanında bitkilerin su ihtiyacını karşılayamaması sonucu bazı bitki türlerinin yok olması ve bitkilerde oluşan nektar miktarının azalması nedeniyle arıcılık sektörünün olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

Ergören, bu yıl bal üretiminde yüzde 80 civarında verim kaybı beklediklerini ifade ederek, "İlçemizde yağışların zamansız yağmasıyla bu yıl iklim koşulları, mevsim normallerinin üzerinde gelişti. Dolayısıyla zamansız yağışlar bal özünün bulunduğu bitkileri yıkadı ve yaz boyunca etkili olan sıcaklar, bitkiyi tamamen kuruttu. Mevsim şartları bu yıl bal üretimi için çok iyi değil. Özellikle balın oluştuğu çiçek nektarlarının bol olduğu dönemde mevsimsiz düşen yağışlar, bal üretimini olumsuz yönde etkiledi. Arılarımız gerektiği gibi çalışamadı ve çiçeklerden bal özü toplayamadı.  Bu nedenle bu yıl ilçemizdeki bal üretiminde yüzde 80 civarında verim kaybı var. Geçen yıllarda 1 ton aldığımız bal üretimden bu yıl yaklaşık 200-250 kilo civarında bal hasadı beklemekteyiz. Bu durum biz arıcıları olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yıl Adilcevaz ilçemiz ile birlikte ülke genelinde bal üretimi yüzde 80 civarında bir düşme eğilimindedir. Bu nedenle arıcılar olarak mağdur durumdayız. Bu yılki verim düşüklüğünden dolayı bal fiyatlarında artış olacağı kanaatindeyim. Arıcıların en büyük sorunu piyasada sahte balların olmasıdır. Buda bizleri olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.

dsc_0017-025.jpgdsc_0004-032.jpgdsc_0010-034.jpgdsc_0008-028.jpgdsc_0011-023.jpgdsc_0033-014.jpgdsc_0023-032.jpg20190713_180525.jpgwww.adilcevaz13.com

Bu haber toplam 9137 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.