1. HABERLER

  2. ADİLCEVAZ

  3. Kayısının Tarladan Fabrikaya Yolculuğu Başladı

Kayısının Tarladan Fabrikaya Yolculuğu Başladı

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde üreticilerin önemli geçim kaynaklarından olan kayısının hasadı başladı.

A+A-

Salih BEŞKARDEŞ / ADİLCEVAZ - Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde üreticilerin önemli geçim kaynaklarından olan kayısının hasadı başladı. İlçe genelindeki yaklaşık bin 280 dönümlük kayısı bahçelerinden bu sezon bin 350 tona yakın ürün hasat edilmesi hedefleniyor.

Adilcevaz’da kayısı hasadıyla birlikte üretici ve mevsimlik işçilerin de kayısı bahçelerinde yoğun mesaisi başladı. İşçiler tarafından sıcak havaya rağmen sabahın erken saatlerinde dallarından özenle toplanan kayısılar, olgunluk ve kalitesine göre kasalara konuluyor. İşçiler tarafından dalından özenle toplanan kayısılar, İstanbul, Konya ve Samsun başta olmak üzere iç pazardaki hallere ve meyve suyu fabrikalarına gönderiliyor.

Kayısı tüccarı Vahit Alkan, ilçe ekonomisine katkı sağlamaya çalıştıklarını ifade ederek, "Bu yıl yaşanan soğuklardan ve dolu yağışlarından dolayı kayısı üretiminde azalma olmasına rağmen yinede kayısı üretiminde iyi bir rekolte ve kalite elde ettik. Geçen yıl Rusya gibi ülkelere ihracat yaparken maalesef savaştan dolayı bu yıl ürünlerimizi İstanbul, Konya ve Samsun başta olmak üzere iç pazardaki büyük hallere ve meyve suyu fabrikalarına gönderiyoruz. Meyve suyu fabrikalarıyla ürünün kilosunu 7 liraya anlaşmıştık. Fakat bu fabrikalar yapmış olduğumuz bu anlaşmayı bozarak fiyatları 2 liraya kadar düşürdüler. Bu konuda hem bizler hem de çiftçiler mağdur olduk. Buna rağmen çiftçilerimiz mağdur olmasın diye maliyetine çalışarak bahçelerimizdeki ürünlerimizi alıp ilçemizin ekonomisine de katkı sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Tüccarlardan Yusuf Duk ise, meyve suyu fabrikalarına 500 ton kayısı göndereceklerini ifade ederek, "İlçemizin ekonomisine katkı sağlamak amacıyla üreticilerimizden almış olduğumuz kayısılarımızı iç pazarın yanı sıra meyve suyu fabrikalarına gönderiyoruz. Meyve suyu fabrikaları bu yıl fiyatları düşük tuttu. İlçemizde kayısı hasadı başlamadan önce Iğdır ve Malatya’da hasadı yapılan kayısılar iç pazarı doyurdu. Hatta daha sonra onlarda meyve suyu fabrikalarına yöneldi. Durum böyle olunca alıcılardan istediğimiz fiyatı alamadık. Şu anda üreticilerimizden ürünlerinin kilosunu 2 liradan alıyoruz. Biz buradaki bahçelerde yaklaşık 15-20 işçi ile birlikte maliyetine çalışıyoruz. Normalde fabrikalar ilçemizdeki kayısılardan alım yapmayacaklardı. Yaptığımız girişimlerimiz sonucunda sağ olsunlar 500 ton bizlere kontenjan açtılar. Bundan sonrada her yıl buradaki ürünlerimizi toplayıp bu fabrikalarımıza vermeye devam edeceğiz. Hemşerilerimiz daha önce kayısı ağaçlarını kesiyorlardı. Bundan sonra bu ağaçlarını kesmesinler. İlçemizdeki bazı büyük ağaçlardan yaklaşık 500 kilo ürün alınabilmektedir. Bir ağacın ortalama geliri bin liraya geliyor. Bir bahçede yüz tane büyük ağaç olsa bu bahçemize kayısıdan 100 bin liralık bir girdi sağlanabilmektedir" dedi.


dsc-0001-004.jpgdsc-0005.jpgdsc-0008-001.jpgdsc-0048-004.jpgdsc-0078.jpgdsc-0082-001.jpgdsc-0087-001.jpgdsc-0092-001.jpgdsc-0100.jpgdsc-0120.jpgdsc-0125-001.jpgdsc-0128.jpgdsc-0142-001.jpgdsc-0155-001.jpgdsc-0158.jpgdsc-0165.jpgdsc-0171.jpgwww.adilcevaz13.com

Bu haber toplam 3570 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
1 Yorum