1. HABERLER

  2. ADİLCEVAZ

  3. Gezici Arıcıların Süphan Dağı Eteklerinde Organik Bal Üretimi

Gezici Arıcıların Süphan Dağı Eteklerinde Organik Bal Üretimi

Güneydoğu Anadolu bölgesinde havaların ısınmasıyla birlikte Bitlis'in Adilcevaz ilçesine gelen arıcılar, Süphan Dağı eteklerinde organik bal üretimine başladı.

A+A-

Salih BEŞKARDEŞ / ADİLCEVAZ – Güneydoğu Anadolu bölgesinde havaların ısınmasıyla birlikte Bitlis'in Adilcevaz ilçesine gelen arıcılar, Süphan Dağı eteklerinde organik bal üretimine başladı.

Geven ve kekik başta olmak üzere zengin bitki florasına sahip olan Süphan Dağı eteklerinde yoğun bir çalışma yapan arıcılar, organik bal üretmek için yüksek rakımlı alanlarda konaklama sezonunu açtı.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde arıcılık sezonun bitmesiyle birlikte, Batman’dan yola çıkarak Adilcevaz sınırları içerisinde bulunan Türkiye'nin üçüncü yüksek dağı olan Süphan Dağı'nın 2 bin 300 rakımında bulunan zengin bitki örtüsünün bulunduğu alanlara kovanlarını getiren arıcılar, organik bal için çalışmalara başladı. Organik bal için memleketlerinden ve ailelerinden uzakta arılarına özenle bakan arıcılar, bal üretiminden yüksek rekolte bekliyor.

Batman'da 30 yıldır arıcılık yapan İzzettin Gökmen, geven ve kekik başta olmak üzere zengin bitki florasına sahip olan alanlarda bal üretimine başladıklarını ifade ederek, "Güneydoğu Anadolu bölgesinde arıcılık sezonunun bitmesiyle birlikte Batman’dan Süphan Dağı’nın eteklerine geldik. Biz gezici arıcıyız. Nerede yüksek yer, kaliteli bal, polen, bitki ve çiçek varsa oralara arılarımızı yerleştiriyoruz. Şu anda Süphan Dağı’nın 2 bin 300 rakımında bulunan alanlara kovanlarımızı getirdik. İlkbahar ayında Batman, Sason ve Kozluk’ta bal üretimi yaptık. Oralarda sezonun bitmesiyle buranın bitki örtüsü ve balı kaliteli olduğu için kovanlarımızı buraya getirdik. Yaklaşık iki ay burada kalacağız. Buralarda bu sezonun mahsulünü aldıktan sonra tekrar Batman’a gideceğiz. İnşallah buradan iyi bir verim bekliyoruz. Şuanda burada yaklaşık 380 civarında arı kovanlarım var. Buradaki üretimimizden iki ton civarında mahsul bekliyoruz" dedi.


dsc-0020-005.jpgdsc-0025-002.jpgdsc-0035-002.jpgdsc-0038-004.jpgdsc-0039-005.jpgdsc-0041-004.jpgdsc-0051-003.jpgdsc-0057-004.jpgdsc-0061-005.jpgdsc-0075-002.jpgdsc-0078-001.jpgdsc-0081.jpgwww.adilcevaz13.com

Bu haber toplam 3158 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.