1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Aygır Gölü’ndeki Zebra Midye Tehdidi İçin Bakanlık Devreye Girdi

Aygır Gölü’ndeki Zebra Midye Tehdidi İçin Bakanlık Devreye Girdi

Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Aygır Gölü’nü istila eden zebra midyeler için Tarım ve Orman Bakanlığı devreye girdi.

A+A-

Salih BEŞKARDEŞ / ADİLCEVAZ - Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Aygır Gölü’nü istila eden zebra midyeler için Tarım ve Orman Bakanlığı devreye girdi. Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden gelen yetkililer gölde inceleme yaptı.

İlçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan ve doğal güzellikleri ile turistik bir öneme sahip olan Aygır Gölü'nü istila eden zebra midyeler, aynı zamanda ilçeye 28 kilometre uzaklıktaki 2 bin 500 kişinin yaşadığı Aydınlar beldesinin içme suyu deposunu tıkadı.

Eşsiz bir ekosisteme sahip olan göle dalış yapan dalgıç Cumali Birol'un geçtiğimiz hafta midyelerin tıkadığı mazgalları temizleyip sualtı kamerası ile koloni halinde yaşayan midyeleri görüntülemesi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın talimatıyla ilçeye gelen Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, zebra midyelerin istilasına uğrayan Aygır Gölü’ndeki ekosistemin korunmasına yönelik çalışma başlattı.

Yetkililer, Aygır Gölü’ndeki ekosistemin korunmasına yönelik olarak zebra midyelerin bertaraf edilmesi konusunda çalışmalar yapan Adilcevaz Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı ve aynı zamanda dalgıç olan Cumali Birol’dan bilgiler aldı. Göle dalış yaparak sualtı kamerası ile gölün dibindeki istilacı midyelerin görüntüsünü çeken Birol, göl tabanındaki ekosisteme yönelik oluşan zebra midye tehdidini Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden gelen yetkililer ile paylaştı.

Adilcevaz Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Cumali Birol, göldeki midye tehdidine karşı bakanlık tarafından başlatılan çalışmaların sevindirici olduğunu ifade ederek, "Aygır Gölü’ndeki zebra midye tehdidine yönelik yaptığımız haberden dolayı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yetkililer buraya gelerek bizden su altı görüntülerini istediler. Bizlerde kendilerine su altı görüntüsü desteğini sağladık. Bu midyeler ile ilgili başlatmış olduğumuz çalışmaları daha ileriki dönemlerde çalıştay yapılarak daha ciddi bir anlamda akademik bir çalışma haline getirip bu tehlikenin bertaraf edilmesi noktasında inşallah gereken adımları atacağız. Bu konu hakkında henüz bir mesafe kat etmiş değiliz ama yetkililerin bugün buraya gelmesi bizleri gerçekten sevindirdi. Yetkililer şuanda sahadalar. Bakalım ne çıkacak. İnşallah bu sayede Aygır Gölü’nü bu istilacı midye tehdidinden kurtaracağız diye düşünüyoruz" dedi.

dsc_0025-020.jpgdsc_0044-017.jpgdsc_0058-015.jpgdsc_0064-013.jpgdsc_0073-013.jpgdsc_0079-008.jpgfhd0190.jpgfhd0184.jpgwww.adilcevaz13.com

Bu haber toplam 5865 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.