1. HABERLER

  2. Adilcevaz'da Sebze ve Meyve ile En Çok Yapılan Tatlılar

Adilcevaz'da Sebze ve Meyve ile En Çok Yapılan Tatlılar

Adilcevaz yöresinde sebze ve meyve önemli bir yer kaplamaktadır. Yörede yetişen sebze ve meyvelerden özellikle reçel olarak tatlı elde edilmektedir.

A+A-

Kaysefe:

Birkaç defa kaynatılıp yağda iyice kavrulan erik, ateşten indirildikten sonra üzerine şeker serpilir.

Ceviz Reçeli: 

Erik büyüklüğüne gelmiş ve içi henüz olgunlaşmamış cevizler toplanıp üst kabuktaki yeşil parlaklık alınır. (Bu işlem bıçak veya zımpara türü bir aletle yapılabilir.) Kazınan bu cevizler suya bırakılır ve sekiz gün boyunca aynı saatte suyu tazelenir. Yıkanıp durulandıktan sonra kireçli suda dört saat dinlendirilip yıkanıp durulanan cevizler tek taraftan çatalla delinir. Bir kazan içine yemek sodası atılarak kaynatılır ve soğuk suda durulanıp soğumaya bırakılır. Hazırlanmış şekerli suda cevizler kaynatılır. Bu işlem cevizlerin içleri kızarıncaya kadar devam ettirilir. Ceviz şekerinin aroma ve kokusunun güzelleşmesi için bir tülbent içine karanfil ve tarçın konularak kaynayan ceviz şekerinin içine atılır. Şekeri indirmeye yakın limon tuzu eklenir ve biraz daha kaynatılır. Bir ceviz alınarak ortası kesilir. Eğer içi kızarmışsa ateşten alınıp dinlenmeye bırakılır.


Erik Reçeli: 

Parçalanmadan çekirdekleri çıkartılan eriğin, şurubu hazırlanır. Koyulaşmaya başlayınca erikler içine atılıp sararmaya başlayınca ocaktan indirilir.


Elma Reçeli: 

Kabukları soyulan elmalar ince ince doğranır. Hazırlanan şekerli şurup biraz koyulaşmaya başlayınca elmalar içine atılır. Yumuşayınca ateşten alınır.


Dut Reçeli:

Kara dut temizlenir, 5 kg. kara dut 5 kg. toz şeker konarak bir kat şeker, bir kat dut olacak şekilde tencereye dizilir. Akşamdan sabaha kadar bekletilerek sabah kaynatılır. Yarım saat kaynadıktan sonra içerisine limon sıkılır veya limon tuzu konur. Bir taşım daha kaynadıktan sonra (tencerenin üzerine bez kapatılarak) iki gün güneşte bekletilir. Kaplara konarak, tahtanın üzerine dizilir (tüm reçeller bu şekilde yapılmaktadır).
 
 
 

Kabak Reçeli:

 

Kabuğu soyulmuş veya çekirdeği çıkarılmış kabak dilimleri 4-5 mm. derinlikte kesilir. Bu dilimleri 4 kg. su içinde 250 gr. sönmüş kireç eritilmiş ve durulmuş kireç suyuna konarak 6 saat veya daha fazla bekletilir. Sonra kabaklar duru suda yıkanıp suyu süzüldükten sonra şeker ve sudan yapılmış kaynar şurup içine konarak pişirilir. Reçel kıvamını bulunca limon suyu veya limon tuzu ilave edilerek 1-2 dakika daha kaynatıldıktan sonra ateşten indirilir. Sıcak sıcak temiz ve kuru kaplara doldurulur.
 
 
 

Ayva Reçeli:

 

Öncelikle ayvaları yıkayın, soyun ve  küplere bölün. Küp küp doğradığınız ayvaların kararmaması için önceden hazırladığınız limonlu suya atın. Ayvaları geniş bir çelik tencereye alın üzerine suyu ekleyerek ayvalar yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Yumuşayan ayvaların üzerine suyunu dökmeden şekerin ve karanfilin tamamını ekleyin, şeker eriyene kadar yavaşça karıştırın ve kısık ateşte kıvamı koyulaşana kadar kaynatın, ocaktan almadan 5-6 dakika önce yarım limonun suyunu ekleyin. Pişen reçelinizi soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra kuru kavanozlara paylaştırarak ağzını sıkıca kapatın.
 
 
Vişne yıkanır, suyu süzülür, çekirdekleri bir tığ yardımıyla çıkarılır. Tencereye yerleştirilir, üzerine toz şeker dökülür, bir gece bekletilir. Ertesi günü ağır ateşte kaynatılır. Reçelin kıvamı koyulaşınca limon suyu katılır, 5 dakika sonra ateşten alınır. Tencerede soğutulur, kavanozlara doldurulur.

 

Vişne Reçeli:

 
 
 
 
 
 
 
 
Bu haber toplam 14208 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.