Adilcevaz'da En Çok Yapılan Et Yemekleri
Yörede yemek türleri incelendiğinde; özellikle tahıldan ve etten yapılan yiyeceklerin yoğunlukta olduğu gözlenmektedir.
Yörede yemek türleri incelendiğinde; özellikle tahıldan ve etten yapılan yiyeceklerin yoğunlukta olduğu gözlenmektedir. Geçmişte hayvancılığın yoğun olduğu yörede, et ürünlerinden yapılan yiyecekler, halkın temel gıdası olarak sofralarda yer almaktaydı.
Dolma:
Yağlı kıyma, pirinç, bulgur, soğan, salça, biber ve yağ karıştırılıp yoğrulur. Sonra kabak, patlıcan, biber, salatalık ve domates oyulur. Yoğrulan iç bunlara doldurulur. Sonra tencereye dizilir. Üzerine tabak çevrilip biraz su dökülüp pişirilir.
Etli Çortu:
Kemikli et güzelce yıkanıp kaynatılır. Daha sonra dövme birazcık suyla pişirilip süzülmüş etin üstüne atılıp yağ ve salçayla kavrulur. Önceden hazırlanmış lahana turşusu (kıyılmış) kavrulan etin üzerine suyuyla birlikte dökülür. Eğer yemek ekşi olmuşsa birazcık su katılıp pişirilir. Sonra tuzu atılıp yenilir.
Herse:
Dövme bir çömleğe konulup suyla karıştırılıp kaynatılır. İyice pişirilir. Kemiği ayıklanmış horoz veya tavuk ayrı bir kapta pişirilir. Dövme, yağ ile kavrulduktan sonra içine et atılır. Ağaç çömçe ile iyice karıştırılıp tavuk eti iyice ezilir. Dövmenin içine atılıp kaybolacak şekilde karıştırılır. Dövmeler iyice ezilir. Sonra bu yemek bir kaba konulup üstüne tereyağı dökülüp yenilir.
İçli Köfte:
İnce bulgur ıslatılıp, içine kıyma atılarak yoğrulur. Kuvvetli olması için tel şehriye de katılıp iyice yumuşatılır. Böbrek yağı içine dökülür. İçine biraz salça, karabiber ve soğan katılıp yoğrulur. Küçük küçük yuvarlanır. Yuvarlak şekilde oyulan köftelerin içine hazırlanan malzeme konulur. Ağızları iyice kapatılır. Suda haşlanıp pişmeye bırakılır.
Kabak Dolması:
Kabak, ince ince şerit halinde çekilerek kesilir. Güneşte bırakılıp yumuşatılır. Bulgur, yağsız kıymaya katılır. Salça, biber, reyhan ve soğan içine atılıp yoğrulur. Küçük küçük sıkılır. Sonra kabakla sarılır. Tencereye bırakılır. Üstüne birazcık şeker serpilir. Azıcık su dökülüp ağzı kapalı şekilde pişirilir.
Kara Dut Yaprağı Sarması:
Karadutun yaprağı, ayranın suyunda sarartılır. İçi aynen dolmadaki gibi hazırlanır. Daha sonra sarılıp pişirilir.
Keledoş:
Et, ufak ufak doğranır. Birazcık suyla pişirilir. İçine mercimek atılır. Yağ, salça ve soğan kavrulup mercimeğin içine atılıp kısık ateşte pişirilir. Sahana konulduktan sonra sulu olan kurut üzerine dökülür.
Keşkek:
Dövmeyle nohut eskiden çömleklerde, günümüzde ise tencerede suyla iyice pişirildikten sonra kemikli et ilave edilerek pilav kıvamında olacak şekilde pişirilir. Ayrı bir yerde kızarmış tereyağında soğan ve kıyma iyice kavrulur.
Keşkek tabaklara servis yapıldıktan sonra, tereyağıyla hazırlanmış karışımdan tabakların üzerine birer kaşık konur. Bu yemek genellikle ramazanın ilk günü yapılır. Yörede "keşkek yerken içinde taneler tespih çeker" söylemi yaygındır.
HABERE YORUM KAT